IDEA pro volby 2017: Důchody ve volebních programech

17.10.2017 20:54

Politické strany ve volebních programech opomíjejí problémy pracujících důchodců i tíživou situaci vdov a vdovců. Návrhům valorizací se věnují jen obecně a až na výjimky z nich nelze dovodit žádné konkrétní změny. Do volebních programů se nově dostalo téma služeb pro seniory.

IDEA pro volby 2017: Důchody ve volebních programech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Taková zjištění vyplývají z říjnové studie think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR Důchody a důchodci ve volebních programech. Studie mapuje volební programy stran, které se objevují na čelných místech předvolebních průzkumů – konrkétně jde tedy o ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, Piráty, Realisty, STAN, Zelené a Top 09. Práce navazuje na letošní studii o příjmech seniorů, nástupních důchodech a jejich valorizaci.

Strany odmítají opatření na zvýšení zaměstnanosti seniorů

Česko patří mezi nejhorší země Evropské unie ve schopnosti efektivně podporovat práceschopné seniory, aby při dosažení důchodového věku okamžitě neopustili trh práce. Podíl pracujících důchodců je tak u nás pod evropským průměrem. „Kromě Realistů si politické strany ve zdanění práce nekladnou cíl více podporovat seniory, aby pracovali. Jejich návrhy se zaměřují na přerozdělení zdanění práce mezi různými skupinami občanů nebo plošné snížení celkového zdanění práce,“ konstatuje spoluautor studie Filip Pertold.

S výjimkou Realistů tak politické strany podle něj odmítají běžná opatření pro zvýšení zaměstnanosti seniorů v důchodovém věku nebo jiných, na trhu práce ohrožených osob. Konkrétně by šlo o snížení celkového zdanění jejich práce nebo zvýhodnění práce penzistů. Realisté navrhují u pracujících důchodců zrušit pojistné na sociální pojištění, které platí zaměstnanec. Ostatní strany navrhují plošné změny ve zdanění práce – motivace k práci tak může být podle ekonomů z IDEA jen vedlejším efektem.

Je zvyšování důchodů závislé na příjmech dětí výhodné?

Pouze ANO slibuje plošné zvýšení důchodů. Navrhované zvýšení základní výměry o jeden procentní bod měsíčně by každému důchodci přineslo dodatečných 280 korun měsíčně. Průměrný starobní důchod by se tím zvýšil o 2,3 %. Návrhy Zelených, Pirátů a KSČM na zavedení minimálního důchodu by zvýšily důchody nejchudších seniorů.

Zelení, KDU-ČSL nebo ODS navíc přicházejí s vyššími důchody pro seniory, kteří vychovali děti. Zvýšení důchodů rodičů, které se odvíjí od příjmů dětí, tzn. asignace, navrhuje KDU-ČSL a ODS. Podle ekonomů z IDEA by to ale vedlo k deficitu důchodového účtu. Velikost asignovaného důchodu závisí totiž na příjmech dítěte. Nižší důchod, a tedy nevýhodný, by tak měli rodiče žen, zejména matek, a dětí, jež se na trhu práce hůře uplatňují, například invalidé.

Vdovské důchody jsou pro politiky tabu

IDEA zjistila, že politické strany v programech neřeší téma vdovských důchodů. „Jediná ČSSD navrhuje zavést jednorázovou dávku při úmrtí partnera. Taková dávka však nemá potenciál dlouhodobě zvýšit životní úroveň vdovců a vdov,“ upozorňuje Jiří Šatava. Přitom ovdovění je jednou z hlavních příčin pádu důchodců pod hranici chudoby. Vdova nebo vdovec totiž ztratí významnou část svých příjmů, přičemž náklady na bydlení a stravu se nezmění.

Podle letos schválené novely se důchody budou každoročně navyšovat o polovinu růstu reálných mezd a inflaci. Význam valorizací zdůrazňuje většina stran, avšak pouze obecně. Sliby, že se důchody budou zvyšovat o inflaci, mají voliči podle vědců chápat tak, že politici výši důchodů zachovají a nezmění ani platnou legislativu.

Strany ve volebních programech řeší i téma služeb pro seniory, jako jsou třeba zlepšení zdravotní a sociální péče pro seniory nebo nižší náklady na dotování služeb. Lepší služby mohou totiž zlepšit kvalitu života penzistů. „Tyto změny by ale znamenaly vyšší náklady na zdravotní péči,“ doplňuje Jiří Šatava. Hnutí ANO, Sociální demokraté, Svobodní, Zelení a STAN chtějí posílit zdravotnické a sociální služby pro seniory. ANO, SPO, ČSSD, STAN a Zelení navrhují nižší věk odchodu do důchodu pro tzv. náročné profese.

Podrobnější informace naleznete ve studii IDEA PRO VOLBY 2017. Důchody a důchodci ve volebních programech.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…