IDET 2017 - Moje srdce bije pro armádu

14.04.2017 16:07

Ve dnech 31. května až 2. června se v areálu Brněnských veletrhů a výstavišť uskuteční již 14. mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET 2017.

IDET 2017 - Moje srdce bije pro armádu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Letošní expozice Ministerstva obrany a Armády České republiky se ponese v duchu motta „Moje srdce bije pro armádu“. Je symbolickým poděkováním vojákům z povoláníkteří svoji práci dělají s maximální profesionalitou a zodpovědností, a příslušníkům Aktivní zálohy, občanům, kteří přestože mají svoje povolání, jsou připraveni podpořit profesionální armádu a bránit tuto zemi.

Motto se vztahuje také k propojení a úzké spolupráci armády s prvky Integrovaného záchranného systému a dalšími subjekty (Správa státních hmotných rezerv, Vězeňská služba, Městská policie atp.), které se spolu s AČR představí v závěru veletrhu v sobotu 3. června 2017 na Dni bezpečnosti.

Z hlediska vystavovaných exponátů se představí to nejlepší z techniky a výzbroje, kterou příslušníci Armády ČR využívají doma i při nasazení v zahraničí, zájemcům o vstup do Armády ČR a Aktivní zálohy ozbrojených sil ČR nabídne prostor pro setkání s odborníky a konzultanty náborového střediska.

Armádní technika v pavilonu Z a na volné ploše K

Expozice resortu obrany, která bude umístěna v pavilonu Z a na volné ploše K, má, jako již tradičně, vnitřní a vnější část. Hlavním exponátem vnitřní expozice bude vrtulník  Mi-171Š SOATU (modernizovaný vrtulník Mi-171Š a vybavený pro speciální operace), doplněný prvky protivzdušné obrany RBS-70, radarem ReVISOR určeného k průzkumu vzdušného prostoru v malých výškách a aparaturou pozorovatele vzdušného prostoru ( APVP). Součástí expozice budou také dva kontejnery polní laboratoře PPCHL, úkryt vojska IGLU, či robotický pozemní systém UGV Taros.

Dominantním prvkem budou trenažery a simulace používané jak pozemními, tak vzdušnými silami. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet trenažery na různé typy letounů i vrtulníků, tanky, bojové vozidlo pěchoty či obrněný transportér. Doplňovat je budou střelnice ručních zbraní a ukázka živé simulace střelby laserem mezi vojákem, figurínou a LOV Iveco. Atraktivní jistě bude také kriminalistická expozice Vojenské policie a ukázky pyrotechnických a chemických obleků.

Dynamické ukázky testy fyzické zdatnosti

Vnější část expozice přinese dynamické ukázky letištních a terénních hasičských vozů a motocyklů Hradní stráže, postupy týmu pro koordinaci přepravy (Military Movement Team), ukázku polní nemocnice (JIP a operační sál), zdravotnické automobily Landrover a Iveco, vrtulník Mi-24 a simulátor střelby z vozidla Pandur.

Součástí vnější expozice bude také stan věnovaný náboru do profesionálních jednotek, jednotek aktivní zálohy a vojenských škol. Armáda ČR se představí jako moderní, spolehlivý a atraktivní zaměstnavatel, který je schopen obstát na trhu práce. Zájemci si budou moci vyzkoušet testy fyzické zdatnosti a s rekrutačními pracovníky prodiskutovat všechny otázky, které se týkají služebního poměru profesionálního vojáka i příslušníka Aktivní zálohy. Studenti Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO z Moravské Třebové se podělí o zkušenosti ze studia jediné vojenské střední školy v ČR.

Doprovodný program pro válečné veterány

Doprovodný program opět nabídne jedinečnou možnost setkání s medailisty Armádního sportovního centra Dukla a letos navíc také se dvěma příslušníky Vojenské policie, účastníkem nejtěžšího dálkového terénního závodu Rallye Dakar nadporučíkem Lukášem Kvapilem a instruktorkou vojenského plavání a pokořitelkou kanálu La Manche nadrotmistryní Nikolou Hájkovou.

Novinkou letošního doprovodného programu bude sekce věnovaná válečným veteránům. Představí nově otevřené Komunitní centrum pro válečné veterány při Vojenské nemocnici v Brně, jehož posláním je psychologická a sociální podpora, akutní pomoc v nouzi při řešení aktuálních problémů v životě válečných veteránů a jejich rodin, pomoc při uplatnění na trhu práce, rekvalifikace a vzdělávání. Téma válečných veteránů a jejich působení v zahraničních operacích je také tématem putovní výstavy fotografií „Ten druhý život“, jejíž první ročník v loňském roce vidělo téměř 10 000 návštěvníků v osmi městech České republiky. Speciální program pro válečné veterány představí také státní podniky Ministerstva obrany, které od roku 2015 nabízejí veteránům možnost rekvalifikace a pracovního uplatnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec