INVAZIVNÍ MENINGOKOKOVÁ ONEMOCNĚNÍ A JAK JIM PŘEDCHÁZET

27.08.2014 14:16

RIZIKO NÁKAZY MENINGOKOKOVOU INFEKCÍ U DĚTÍ...Vyšší riziko nákazy invazivním meningokokovým onemocněním je v kolektivech a v uzavřených prostorech.Riziko nákazy zvyšuje větší fyzická i psychická zátěž, únava, nedostatek spánku, ale i běžná onemocnění horních dýchacích cest. Zvýšené riziko nákazy existuje u dětí z kuřáckého prostředí. Meningokokové bakterie se lépe zachycují v dětské sliznici nosohltanu, která je poškozena kouřem z cigaret.

INVAZIVNÍ MENINGOKOKOVÁ ONEMOCNĚNÍ A JAK JIM PŘEDCHÁZET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

Jak se léčí

Při jakémkoliv podezření na meningokokovou meningitidu je třeba vyhledat odbornou pomoc. Včasná diagnóza tohoto onemocnění je při léčbě klíčová a mnohdy také může zachránit život. Základem terapie meningokokových onemocnění jsou antibiotika. Nemocný by měl být hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Možnosti prevence

Prevencí invazivního meningokokového onemocnění může být očkování. V České republice není zavedena plošná vakcinace. Vhodné je očkování adolescentů a malých dětí, především před vstupem do kolektivu, kteří jsou díky pobytu v nových kolektivech vystaveni zvýšenému riziku infekce. Ideální prevence by měla být co nejširší, tj. pokrývat nejvíce typů způsobujících toto infekční onemocnění. Očkování by mělo být dokončeno v co nejranějším věku dítěte. V případě přetrvávání rizika je nezbytné přeočkování každých 5 let. Pro ČR bylo aktualizováno doporučení pro očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním. Doporučení je mj. dostupné na stránkách České vakcinologické společnosti.

Rodiče mohou nechat své potomky očkovat např. vakcínou Nimenrix, která je určena pro děti od 12 měsíců a chrání proti onemocněním způsobeným bakterií Neisseria meningitidis skupin A, C, W 135 a Y.

Podává se 1 dávka vakcíny Nimenrix do horní části paže nebo u dětí ve věku 12 až 23 měsíců do stehna. Vakcinace je obecně dobře snášena. Nejčastěji očekávanými nežádoucími účinky mohou být reakce v místě vpichu, horečka, únava či ztráta chuti k jídlu. V běžné praxi nemusí vakcína Nimenrix plně chránit všechny očkované osoby. Vhodná doba pro očkování je například v rámci preventivní prohlídky u pediatra v 18 měsících věku dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…