IPR: Inovacemi k udržitelnému rozvoji

03.07.2015 8:15

Odborníci z Fraunhoferova institutu představili recept, jak z Prahy udělat město budoucnosti

IPR: Inovacemi k udržitelnému rozvoji
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Praha se účastní unikátního projektu Morgenstadt: City Lab. Experti z německého vědecko-výzkumného Fraunhoferova institutu zde strávili dva týdny, během nichž mluvili se zástupci města, univerzit i byznysu. Praze by měli pomoci při tvorbě dlouhodobého strategického plánu. Navrhují třeba vznik inovační čtvrti, která by propojila univerzity a firmy.

Cílem projektu Morgenstadt je podívat se komplexně na silné a slabé stránky Prahy, například v oblasti kvality života, ekonomického a inovačního potenciálu či správy města. Analýza, která během následujících měsíců vznikne, pomůže Praze určit, na jaké oblasti by se měla v příštích letech soustředit, a poslouží i jako stěžejní podklad pro tvorbu strategie dlouhodobého rozvoje Prahy. Projekt Morgenstadt byl vyvinut na základě analýz v úspěšných světových metropolích jako je New York, Berlín, Kodaň nebo Singapur.

Za účelem vytvoření komplexní analýzy města vedli němečtí odborníci spolu se zástupci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy zhruba 60 strukturovaných rozhovorů s klíčovými hráči hl. m. Prahy. Sešli se mimo jiné s náměstkem pro územní rozvoj Matějem Stropnickým a dalšími zástupci MHMP a IPR. Dále vedli rozhovory s představiteli městských organizací, např. s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, Technickou správou komunikací, Ministerstvem pro místní rozvoj či životní prostředí, zástupci státních agentur CzechInvest a Technologické agentury ČR. Hovořili i s představiteli akademického sektoru z ČVUT, UK, VŠE či ČZU. V neposlední řadě pak hloubková analýza zahrne pohled neziskových organizací jako je Člověk v tísni, Auto*Mat nebo Prague Watch, stejně jako perspektivu soukromého sektoru.

Spolupráce Prahy a Fraunhoferu může podpořit realizaci inovativních projektů

Na expertním workshopu následně němečtí výzkumníci formulovali konkrétní projektové nápady – od vzniku inovační čtvrti, think-tanku, který by propojoval univerzity s byznysem, přes aplikace energeticky šetrných řešení ve veřejných budovách, až po propagaci udržitelného chování občanů.

Spolupráce Prahy a Fraunhoferu tak může podpořit realizaci inovativních projektů v oblasti chytré dopravy, energetické efektivnosti budov či informačních a komunikačních technologií, na jejichž zavádění by měly spolupracovat soukromé firmy spolu s výzkumným sektorem.

Fraunhoferův institut je jedna z největších vědecko-výzkumných organizací v Evropě. Sdružuje 67 ústavů a zaměstnává 23 000 lidí, přičemž se soustředí se na celou řadu výzkumných oblastí od zdraví, přes bezpečnost, komunikaci, energetiku a životní prostředí. Na svém kontě má například vynález zvukového formátu mp3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Část firem kvůli daňovým limitům benefity omezila nebo zrušila

13:21 Hospodářská komora: Část firem kvůli daňovým limitům benefity omezila nebo zrušila

Po zavedení nových pravidel pro zdanění zaměstnanecké benefity zachovalo v nezměněné podobě jen 60 p…