IPR Praha: Byty v hlavním městě minulý rok zdražily o 14 procent

24.05.2017 7:34

Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) došlo mezi lety 2015 a 2016 k výraznému zvýšení cen bytů v hlavním městě. Zdražování může do budoucna znamenat ještě závažnější problém s dostupností bydlení než je tomu v současnosti.

IPR Praha: Byty v hlavním městě minulý rok zdražily o 14 procent
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Nabídková cena za metr čtvereční se zvýšila o 14 %. Meziročně se také zvýšila průměrná velikost nabízených bytů o 2 %, což taktéž přispělo k nárůstu průměrné ceny za byt. Největší nárůst cen zaznamenaly nejlevnější byty - u 10 % nejlevnějších bytů se cena meziročně zvedla o 27 %. Zároveň se u těchto bytů zvýšila průměrná velikost o 6,2 %.

Z analýzy vyplývá, že výrazněji zdražily byty ve špatném stavu před rekonstrukcí. Více také rostly ceny bytů v cihlových činžovních domech než byty v panelových domech na sídlištích. Tempo růstu cen se naopak příliš neliší v různých částech města; meziročně bylo vyšší jen ve středu města v blízkosti historického jádra.

Na základě analýzy se ukazuje, že za růstem cen stojí silná úroveň poptávky po bydlení v Praze a v neposlední řadě i snižující se nabídka bydlení. Podle údajů z inzertního portálu www.sreality.cz se počet bytů nabízených k prodeji meziročně snížil o čtvrtinu.

Bytovou situací se zabývá i nově schválený Strategický plán Prahy, jenž klade mimo jiné důraz na podporu dostupného bydlení a do budoucna počítá i s aktivnější rolí města při výstavbě nových bytů. Podle demografické prognózy stoupne do roku 2030 počet obyvatel Prahy pravděpodobně o 93 tisíc. Díky rostoucímu blahobytu pak bude na jednoho obyvatele průměrně připadat nikoli 29 metrů čtverečních obytné plochy jako dnes, ale 30,8 metrů čtverečních. Tento vývoj vytvoří do roku 2030 poptávku po 82 400 bytech. To znamená každý rok průměrně dokončit 5 500 bytů – v posledních pěti letech se přitom každoročně průměrně dokončilo pouze necelých 4 300 bytů.

Specifickým zdrojem dalších nových bytů jsou nevyužívané nemovitosti. Na základě analýzy dat v projektu Prázdné domy (ZDE) je v Praze momentálně evidováno přibližně 200 prázdných vícepodlažních budov. Tyto budovy, pokud by byly všechny přeměněny na bytové domy, by mohly poskytnout až 6 500 bytů. Takový počet bytů odpovídá zhruba roční potřebě nových bytů v Praze. V momentálně nevyužívaných prázdných domech může vzniknout řada nových bytů, ale střednědobá a dlouhodobá poptávka je natolik velká, že musí být řešena novou výstavbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…