IPR Praha: Hostivařský hřbitov se rozšíří. Podobu určí architektonická soutěž

01.12.2015 15:39

Kapacita hostivařského hřbitova už nestačí a bude se muset rozšířit. Jak bude nový hřbitov vypadat, určí architektonická soutěž, kterou organizuje Správa pražských hřbitovů spolu s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Výsledky budou známy začátkem příštího roku.

IPR Praha: Hostivařský hřbitov se rozšíří. Podobu určí architektonická soutěž
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Soutěžící architektonické týmy budou mít za úkol přijít s řešením, které efektivně a citlivě využije vymezený pozemek a zohlední již vyprojektované hřbitovní zázemí. To městské části pomůže při rozhodování o dalším směřování lokality nezastavěného území staré Hostivaře,“ upozorňuje Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Výsledek by měl umožnit i případné další rozšíření hřbitova za jeho současné hranice a přijít s architektonicko – urbanistickým řešením hlavního vstupu včetně předprostoru v ulici K Jezeru. Dílčím úkolem pro soutěžící bude navrhnout propojení starého hřbitova s novou částí.

Jedinou podmínkou soutěže je požadavek na uložení pouze zpopelněných lidských ostatků, nikoli umístění klasických hrobů. Soutěžící sami určí, jaký způsob uložení popela považují za vhodný v dlouhodobém horizontu. Lze tedy uvažovat o urnových hrobech, kolumbáriu, zřízení urnového háje s epitafními deskami nebo zvolit rozptylovou či vsypovou loučku. Ta je v současnosti považována za jednu z nejprogresivnějších možností uložení.

Výsledné projekty by měly zdůraznit význam místa pomocí uspořádání zeleně a dalších architektonických prostředků. Soutěžící mohou jít do velkého detailu včetně vyslovení výtvarného názoru na podobu jednotlivých hrobových míst.

Architektonickou soutěž pořádá Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy ve spolupráci se Správou pražských hřbitovů za podpory městské části Praha 15 - Hostivař.

Jednotlivé návrhy budou posuzovat osobnosti, jako jsou např. historik architektury Richard Biegel nebo architekt Boris Redčenkov.

Architektonická soutěž na rozšíření hřbitova je v pražském kontextu výjimečná. Jednak se v posledních letech takové soutěže nevypisovaly a jednak probouzí nadějí, že vítězné návrhy navážou na přerušenou tradici české funerální architektury, které se u nás vždy věnovali výjimečné osobnosti své doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…