IPR Praha: Nová pravidla zajistí kvalitnější ulice

01.08.2016 16:09

Více stromů v ulicích, více bezbariérových přechodů na úkor temných podchodů a méně zbytečných sloupů, které pěším překážejí na chodnících. V pondělí 1. srpna začínají v Praze platit nová pravidla pro výstavbu, tzv. Pražské stavební předpisy, které na jaře notifikovala Evropská komise.

IPR Praha: Nová pravidla zajistí kvalitnější ulice
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Mám obrovskou radost, že dneska v Praze začínají platit pravidla, která umožní budovat udržitelné město vstřícné k životnímu prostředí i obyvatelům. Je to ale běh na dlouhou trať a účinky se ve městě začnou projevovat až za několik let,“ říká Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, kde Pražské stavební předpisy (PSP) vznikly.

Hlavní město díky nim nově získává jasná pravidla výškové regulace pro novostavby. Díky tomu bude muset výška nových domů odpovídat okolním budovám. Předpis totiž říká, jak se výška měří, co ji smí překročit a o kolik, což pomůže například zabránit, aby mezi rodinnými vilami vznikla třeba pětipatrová bytovka.

Novinky pro chodce

V českém prostředí inovativní přístup Pražských stavebních předpisů ocení také všichni, kdo chodí alespoň občas po městě pěšky. Podle předpisu by totiž každá nová nebo rekonstruovaná ulice měla pěším nabízet průchod široký alespoň 1,5 metru. Díky nařízení budou také sdružovány sloupy semaforů, trolejí a uličních lamp, aby nebránily volnému průchodu. To bude jednak příjemnější pro pěší ale také levnější pro město.

S kvalitou veřejných prostranství souvisí i komfort pohybu po městě. PSP proto zajistí více bezbariérových přechodů na ulicích na úkor těžko přístupných podchodů a nadchodů. Ty jsou obtížně dostupné pro rodiče s kočárky, seniory nebo vozíčkáře. Chodci se jim často vyhýbají i proto, že se v nich necítí bezpečně.

Příjemné ulice

Nová pravidla vyžadují výsadbu stromořadí na městských třídách a významných ulicích. Každá nová či rekonstruovaná ulice širší než 12 metrů tak bude muset umožnit výsadbu stromořadí. PSP totiž zavádí tzv. výsadbový pás - nový nástroj, který zajistí vedení sítí technické infrastruktury (např. vodovodní nebo kanalizační řad) tak, aby pod zemí zůstalo dost prostoru pro růst kořenů. Právě nevhodně umístěné kabely a trubky pod zemí dnes totiž  výsadbu stromořadí často znemožňují.

Pravidla pro udržitelnou dopravu

Pražské stavební předpisy zavádí také důležitá vylepšení a úpravy dosavadního parkovacího systému. Dodnes byly např. u bytových staveb požadavky na počet parkovacích míst plošně stejné pro celé město. Nové nařízení zvyšuje tyto požadavky na okrajích Prahy až o 40 %, zatímco v centru, kde je dobře dostupná hustá síť veřejné dopravy, je o 10 až 20 % snižuje.

U obytných domů PSP stanovují pouze minimální požadavky na počet parkovacích míst. U kancelářských budov a obchodů pak stanovují také maximální počet parkovacích míst, aby nedocházelo k zahlcení vnitřního města individuální dopravou.

Zkoordinovaná výstavba města

Předpisy přináší ucelený systém pravidel pro vznik kvalitního města. Nově zavádí pojem uliční čára, který slouží k vymezování ulic; stavební čáry zase popisují charakter domů v ulici. Jinak se totiž k ulici chová solitérní rodinný dům a jinak bloková zástavba. Nové předpisy tyto odlišnosti zohledňují. Pravidla pro odstupy od hranice pozemku platí nově pro všechny stavby, nejen pro rodinné domy jako doposud, což zajistí, aby například velké budovy nevznikaly na samotné hranici se sousedním pozemkem, pokud to neodpovídá charakteru dané lokality.

Předpis má pravidla šitá na míru odlišným lokalitám – někde jsou totiž domy od sebe dál, někde zase navazují štítovými stěnami, což si žádá specifickou regulaci. Zároveň předpis nereguluje jenom budovy, ale i veřejná prostranství. Vznikají tak podmínky pro kvalitní parky. Inženýrské sítě (např. kanalizace, vodovod nebo rozvod plynu) se umisťují do ulic, nikoli do parků a vnitrobloků.

Kde si lze pořídit PSP?

Pražské stavební předpisy jsou dostupné na www.iprpraha.cz/psp. Fyzické výtisky přehledné publikace PSP jsou ke koupi na podatelně Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (Vyšehradská 57) za 235,- Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…