IPR Praha: Od Národního po Újezd. Významný městský prostor projde proměnou

28.09.2016 12:01

Jeden z nejvýznamnějších veřejných prostorů v Praze by se mohl změnit k lepšímu. Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) totiž dostal od městské Rady za úkol zpracovat zadání pro koncepční urbanistickou studii pro Újezd, Vítěznou ulici a most Legií.

IPR Praha: Od Národního po Újezd. Významný městský prostor projde proměnou
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Cílem studie bude především vytvořit příjemné podmínky pro pohyb pěších a bezbariérovou dostupnost veřejné dopravy.

„Jedná se o trasu, která propojuje Národní divadlo, Střelecký ostrov a Petřín. Dnes na ní však člověk, který se pohybuje pěšky, naráží na mnoho bariér,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. „Vhodné urbanistické zásahy by mohly prostor výrazně zpříjemnit.

V lokalitě mezi Újezdem a Národním divadlem se v současnosti chystá hned několik investic. Cílem koncepční studie bude dané projekty zkoordinovat tak, aby výsledkem byl příjemný městský prostor. Jde například o záměry na zklidnění dopravního uzlu Vítězná – Újezd, rekonstrukci mostu Legií a místní tramvajové tratě nebo propojení Kampy a Janáčkova nábřeží rampou pro cyklisty. Již během zpracovávání studie by se zkušebně měly odehrát dílčí změny v oblasti dopravy, které by měly vést ke zklidnění ulic a jejich lepší prostupnosti pro pěší.

„Po mostě Legií projde denně tisíce lidí. Proto je šířka chodníků a dostatečný počet přechodů v centru pozornosti. Projekt také musí skloubit potřeby automobilové dopravy s preferencí MHD. Oceňuji vůli Prahy 1 a Prahy 5 sladit svoje představy o budoucím fungování této vytížené lokality,“ uvádí náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Zpracování zadání studie by mělo trvat zhruba dva měsíce. Po jeho schválení by se přibližně půl roku měla zpracovávat samotná studie, kterou budou následně schvalovat rady městských částí 1 a 5, a posléze opět Rada hl. m. Prahy. Do příprav bude zapojena i veřejnost, a to nejspíše formou sociologického šetření mezi obyvateli a provozovateli v dané lokalitě. K realizaci by mohlo dojít v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…