IPR Praha: Urbanisté promění vysočanské Náměstí OSN. Zeptají se obyvatel

09.02.2016 18:15

Tramvajovou trať v ulici Sokolovská – Kolbenova čeká rekonstrukce. Spolu s tím by se měla proměnit i přilehlá veřejná prostranství.

IPR Praha: Urbanisté promění vysočanské Náměstí OSN. Zeptají se obyvatel
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Pokud víme, že se někde chystá rekonstrukce tramvajové trati, opravy vozovky, případně údržba inženýrských sítí, snažíme se to spojit i s celkovou úpravou dané ulice,“ říká Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR). „Je to příležitost zkvalitnit veřejný prostor – odstranit nejrůznější bariéry, lépe uspořádat zastávky MHD nebo třeba rozšířit chodníky.“

Urbanisté z IPR proto připraví koncepční studii, díky níž by mělo vzniknout místo příjemné pro pohyb i pro pobyt. „Důležité je, aby studie zohledňovala potřeby místních obyvatel. Proto pořádáme různá setkání, kde se názory místních snažíme zjistit,“ vysvětluje Hlaváček. V minulém roce proběhla podobná „participační setkání“ v rámci přípravy rekonstrukce Vinohradské, Bělohorské nebo třeba Táborské ulice.

Náměstí OSN je velmi komplikovaný prostor. Nejde ani o náměstí v pravém slova smyslu, jako spíš o křižovatku, do níž ústí pět ulic: Sokolovská, Freyova, Kolbenova, Pod Pekárnami a Jandova. Koncepční studie by se však neměla věnovat jen prostoru náměstí OSN, ale i přilehlým ulicím, kterými vedou významné pěší trasy – například ulici Paříkova, která vede k vlakové stanici Vysočany. Místní se mohou dočkat třeba posunu zastávek tramvaje, výměny povrchů ulic či doplnění městského mobiliáře.

Zapojení občanů bude mít dvě fáze. V první, která proběhne v únoru 2016, budou urbanisté zjišťovat, jak obyvatelé hodnotí současný stav veřejného prostoru a co jim na náměstí OSN chybí. V druhé fázi, která proběhne na jaře 2016, budou mít občané možnost zkonzultovat a okomentovat návrh studie zaměřené na úpravu uspořádání a vybavení veřejných prostranství.

Urbanistická procházka

13. 2. 2016 | 14.00 hodin | sraz před podchodem k nádraží Vysočany, ul. Podnádražní
Projděte se spolu s urbanisty z IPR Praha a pomozte zhodnotit současný stav veřejných prostranství náměstí OSN.

Sousedské setkání nad mapou

15. 2. 2016 | 18.00 hodin | jídelna Gymnázia Špitálská, Špitálská 2
Přijďte spolu s urbanisty z IPR Praha diskutovat o stavu veřejných prostranství náměstí OSN.

Událost na Facebooku

Více informací na www.iprpraha.cz/namestiosn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …