IPR Praha: Zahraniční experti v Praze diskutovali o tom, jak cestovat po městě

23.09.2016 19:28

Evropská komise ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy uspořádala seminář o chytrých městech a udržitelné mobilitě. Politici, urbanisté, dopravní inženýři a další experti diskutovali, co dělá město „smart“ a jak inovativní řešení financovat z Evropské unie.

IPR Praha: Zahraniční experti v Praze diskutovali o tom, jak cestovat po městě
Foto: IPR Praha
Popisek: Seminář o chytrých městech a udržitelné mobilitě

„Chtěl bych nastoupit do autobusu ve Středočeském kraji, zaplatit bezkontaktně za jízdenku, nechat se odvézt do Prahy, kde bych přesedl na metro nebo tramvaj, a dostal se až do své kanceláře,“ představil zdánlivě jednoduchou vizi cestování po městě český europoslanec Pavel Telička. Spolu s logistickými centry blízko centra, zásobováním elektromobily a odstavnými parkovišti v blízkosti stanic metra by to podle něj odradilo spoustu lidí od dojíždění do města automobily.

„V dopravě vzniká řada inovací. Problém je, že se však jen málokdy stanou masově využívanými,“ uvádí Magda Kopczynska z  Generálního ředitelství pro mobilitu a dopravu Evropské komise, které setkání urbanistů a dopravních expertů do Prahy svolalo. „Proto jsme tu, abychom propojovali města a firmy, nacházeli řešení, které se budou opravdu realizovat.“

V maďarském Szegedu například dopravní podnik zavádí trolejbusy na baterie, slovinský Maribor představil bezkontaktní platby na palubě autobusů. Ředitel berlínské agentury pro elektromobilitu Gernot Lobenberg se zase netají tím, že by chtěl místní odradit od vlastnictví automobilů. Alternativu vidí ve veřejné dopravě, sdílení aut, nebo třeba cyklistice, aby se Berlín do roku 2050 stal uhlíkově neutrální. Postupně proto například zahájí obměnu klasických autobusů za elektrické.

„V současné době Praha připravuje nový Plán udržitelné mobility,“ uvedl mluvčí IPR Praha Adam Švejda. „Tento seminář nabídl nám nabídl řadu inovativních řešení, které bychom mohli do připravovaného plánu zahrnout,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…