IROP podpoří obnovu vrchnostenské okrasné zahrady hradu Pernštejn

11.02.2017 19:43

Podpisem právního aktu o udělení podpory z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) tento týden byla zahájena obnova vrchnostenské okrasné zahrady na státním hradě Pernštejn.

IROP podpoří obnovu vrchnostenské okrasné zahrady hradu Pernštejn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Akce proběhla za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministra kultury Daniela Hermana, generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové, náměstka sekce evropských programů Ministerstva pro místní rozvoj Zdeňka Semoráda a dalších čestných hostů.
 

Projekt s názvem „Pernštejn - vrchnostenská okrasná zahrada“ je podpořen v rámci 13. výzvy IROP „Revitalizace vybraných památek“ a na jeho realizaci bude poskytnuto z Evropského fondu pro regionální rozvoj 98 mil. Kč. Celkové způsobilé výdaje pak činí 115 mil. Kč. Cílem projektu je obnova zahrady, která je v havarijním stavu a bez provedení památkové obnovy by došlo k nevratnému zániku jednotlivých objektů, které vytvářejí jedinečné dílo zahradního umění. Realizace projektu umožní vytvořit novou prohlídkovou trasu a vybudovat novou expozici prezentující obnovu díla zahradního umění, zlepšit standard poskytovaných služeb prostřednictvím vybudování návštěvnické infrastruktury či zpřístupnit části památkového objektu pro návštěvníky s omezenou mobilitou.

Dalšími projekty obnovy památek, které byly podpořeny z IROP jsou např. projekt Národního památkového ústavu „Slatiňany - Šlechtická škola v přírodě“, projekt Královéhradeckého kraje „Revitalizace a zatraktivněné pevnosti Dobrošov“, nebo projekt farnosti Plzeň „Revitalizace Katedrály sv. Bartoloměje v Plzni“. Podpora z IROP tak přispívá k uchování historického a kulturního dědictví v České republice pro další generace.
 
Pro revitalizaci památek je nyní vyhlášena výzva č. 52 „Revitalizace vybraných památek II“ a dále integrované výzvy č. 41 a 48 určené pro integrované územní investice (ITI) a integrované plány rozvoje území (IPRÚ).
Informace o jednotlivých výzvách IROP pro oblast kultury naleznete zde: https://www.strukturalni-fondy.cz/cs/Microsites/IROP/Tema/Kultura
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…