Inflace v červenci byla mírně pod prognózou ČNB

10.08.2018 15:05

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v červenci 2018

Inflace v červenci byla mírně pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněných údajů zpomalil v červenci meziroční růst cenové hladiny na 2,3 %. Inflace se tak nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v červenci meziročně zvýšily o 2,2 %.

Inflace byla v červenci o 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB. To bylo dáno výhradně vývojem cen potravin. Ve skokovém útlumu jejich dynamiky se projevil zejména vývoj cen tradičně kolísavých položek, jako je ovoce a zelenina, který mívá výrazný, ale přitom nestálý sezónní průběh. Naproti tomu jádrová inflace v červenci výrazně vzrostla, a překonala tak očekávání ČNB. V ní se již delší dobu odráží vliv svižného růstu domácí ekonomiky a akcelerující dynamiky mezd a nově i nedávné oslabení kurzu koruny. Kombinace těchto faktorů zřejmě přispěla k tomu, že v červenci došlo v rámci jádrové inflace k citelnému urychlení růstu cen zahraničních rekreací. Prognóza vývoje regulovaných cen, cen pohonných hmot a primárních dopadů změn nepřímých daní se v červenci naplnila.

Zveřejněná data na jedné straně naznačují naplňování jednoho z dílčích rizik identifikovaných v prohlášení po srpnovém měnovém zasedání bankovní rady ČNB. Ta konstatovala, že krátkodobé riziko prognózy směrem dolů představuje výhled inflace na nejbližší měsíce v oblasti cen potravin a pohonných hmot. Na druhou stranu však nová data spíše potvrzují kvalitativní vyznění poslední prognózy ČNB. Podle ní jsou celkové fundamentální inflační tlaky silné a krátkodobě ještě dále vzrostou, zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou v tuzemské ekonomice. Zároveň odeznívá protiinflační působení dovozních cen, do nichž se promítá nedávné oslabení kurzu koruny. V dalším období se ovšem celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na pokračující zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a pomalejší dynamiku mezd. Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora vrátí k dvouprocentnímu cíli ČNB. Během roku 2020 pak setrvá v jeho blízkosti.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…