Inflace v červnu mírně nad prognózou ČNB

14.07.2016 10:07

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v červnu 2016.

Inflace v červnu mírně nad prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v červnu 2016 meziročně o 0,1 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v červnu meziročně nepatrně poklesly. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB.

Celková meziroční inflace byla v červnu o 0,1 procentního bodu nad prognózou ČNB. Odchylka od prognózy byla dána méně výrazným poklesem cen pohonných hmot a regulovaných cen. Vývoj cen pohonných hmot byl ovlivněn vyšší než předpokládanou světovou cenou ropy. U regulovaných cen se jen částečně naplnil předpoklad prognózy o dalším zlevnění plynu pro domácnosti. Naopak hlubší pokles oproti prognóze zaznamenaly ceny potravin. Naplnil se prognózovaný vývoj jádrové inflace, tzv. korigované inflace bez pohonných hmot, který odráží vliv rostoucí domácí ekonomiky a zvyšujících se mezd. Také prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data představují jen drobnou odchylku od stávající prognózy ČNB. Podle této prognózy se inflace v závěru letošního roku začne zvyšovat a na horizontu měnové politiky dosáhne 2% cíle, který následně mírně překročí. Celkové nákladové tlaky na růst spotřebitelských cen se v letošním roce obnoví. V domácí ekonomice náklady na celém horizontu prognózy dále porostou vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu ekonomické aktivity. Zároveň postupně odezní aktuálně silně protiinflační působení dovozních cen vyvolané poklesem cen průmyslových výrobců v eurozóně. K návratu inflace na cíl přispěje i prognózou předpokládané používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…