Inflace v dubnu 2017 lehce pod prognózou ČNB

13.05.2017 21:30

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v dubnu 2017 meziročně o 2 %. Inflace se tak po třech měsících pohybu v horní polovině tolerančního pásma vrátila na dvouprocentní cíl ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v dubnu meziročně zvýšily o 2,1 %.

Inflace v dubnu 2017 lehce pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Celková meziroční inflace byla v dubnu o 0,2 procentního bodu pod prognózou ČNB. Důvodem byly nižší ceny potravin zejména z důvodu znatelného poklesu cen nealkoholických a alkoholických nápojů. Odchylku celkové inflace od prognózy směrem dolů naopak tlumila lehce vyšší než očekávaná jádrová inflace. V ní se již delší dobu pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvýšená dynamika mezd. Na jádrovou inflaci v poslední době působí i zrychlený růst výrobních cen v eurozóně. Prognóza vývoje v dalších složkách inflace, tedy u regulovaných cen, cen pohonných hmot a primárních dopadů změn nepřímých daní, se v dubnu v zásadě naplnila.

Zveřejněná data představují jen lehké protiinflační riziko pro naplnění nové prognózy ČNB. Podle ní se má inflace ve zbytku letošního roku pohybovat v horní polovině tolerančního pásma. K cíli se pak inflace opět vrátí počátkem příštího roku a v jeho těsné blízkosti se bude nacházet i na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2018. Důvodem tohoto očekávaného zmírnění inflace bude lehké zvolnění růstu domácích nákladů v následujícím období vlivem zvyšování dynamiky produktivity práce, a to i přes mírně zrychlující růst mezd a ekonomické aktivity. Současně se aktuálně proinflační působení dovozních cen rychle změní zpět na protiinflační, a to v důsledku zvolnění růstu cen zahraničních výrobců v kombinaci s prognózovaným posílením kurzu koruny.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…