Inflace v lednu 2018 byla lehce pod prognózou ČNB

14.02.2018 19:49

Komentář Česká národní banky ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v lednu 2018

Inflace v lednu 2018 byla lehce pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle dnes zveřejněných údajů v lednu zpomalil meziroční růst cenové hladiny na 2,2 %. Inflace se tak posunula blíže ke dvouprocentnímu cíli ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v lednu meziročně zvýšily o 2,1 %.

Inflace byla v lednu lehce pod prognózou ČNB. To bylo způsobeno výhradně nižší než prognózovanou jádrovou inflací. Opačným směrem, i když v malé míře, se odchýlily ostatní složky inflace. Ceny potravin a regulované ceny meziročně rostly rychleji, než očekávala prognóza. Ceny pohonných hmot poklesly, avšak o něco méně oproti predikci. Primární dopady změn nepřímých daní v lednu zcela odpovídaly prognóze.

Zveřejněná data potvrzují – i přes uvedené drobné odchylky – vyznění stávající prognózy ČNB. Podle ní inflace setrvá v roce 2018 nad 2% cílem, na začátku horizontu měnové politiky se k němu vrátí. Celkové inflační tlaky zůstávají silné, přičemž odrážejí především zrychlující mzdovou dynamiku v podmínkách robustního růstu domácí ekonomiky. Dynamika domácích nákladů se ještě krátkodobě zvýší v návaznosti na napjatou situaci na trhu práce. Následně se domácí nákladové tlaky s přispěním stabilizačního působení měnové politiky zmírní. Stále však budou převažovat nad protiinflačním působením dovozních cen, které bude v letošním roce odrážet zejména posilující kurz koruny. Zároveň již plně odezní jednorázové vlivy zvyšující inflaci v minulém roce. Na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině roku 2019, se inflace bude pohybovat těsně pod 2% cílem ČNB.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…