Inflace v lednu v souladu s prognózou ČNB

13.02.2015 9:54

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v lednu 2015

Inflace v lednu v souladu s prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v lednu 2015 meziročně o 0,1 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v prvním letošním měsíci meziročně nepatrně poklesly. Inflace se tak stále nachází hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB.

Celková meziroční inflace byla v lednu v souladu s očekáváním ČNB, přičemž ve struktuře cenového vývoje byly zaznamenány jen dílčí odchylky od prognózy. Ceny potravin v lednu meziročně poklesly o něco více, než prognóza očekávala. Naproti tomu regulované ceny v meziročním vyjádření v lednu lehce vzrostly, zatímco prognóza předpovídala jejich slabý meziroční pokles. Ve stejném směru působil o něco mírnější meziroční pokles cen pohonných hmot, v jejichž vývoji se stále projevuje nedávný propad ceny ropy na světových trzích. Naopak vývoj korigované inflace bez pohonných hmot v lednu zcela naplnil očekávání prognózy, když došlo k jejímu dalšímu mírnému zvýšení. Také dopady změn nepřímých daní se v lednu 2015 vyvíjely v souladu s prognózou ČNB.

Zveřejněná data i nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace spojené s propadem poptávky. Promítání oslabeného kurzu koruny do inflace prostřednictvím dovozních cen doznívá, kurz ale nadále přispívá k růstu domácí ekonomiky, která působí směrem ke zvyšování cen. Prognóza ČNB očekává nulové, resp. mírně záporné, hodnoty celkové i měnověpolitické inflace v roce 2015 a jejich následné zvýšení k 2% cíli během roku 2016. Celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se aktuálně vytrácejí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit vede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. Toto jejich protiinflační působení odezní až počátkem roku 2016. Směrem ke zvyšování cen bude naopak na celém horizontu prognózy působit pokračující růst domácí ekonomické aktivity a pozvolna zrychlující dynamika mezd.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…