Inflace v listopadu 2017 byla v souladu s prognózou České národní banky

12.12.2017 9:49

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v listopadu 2017 meziročně o 2,6 %. Inflace se tak nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB.

Inflace v listopadu 2017 byla v souladu s prognózou České národní banky
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v listopadu meziročně zvýšily o 2,7 %.

Inflace byla v listopadu v souladu s prognózou ČNB. Nepatrně pomalejší než očekávaný meziroční růst regulovaných cen, cen potravin a cen ve složce jádrové inflace byl přitom kompenzován o něco rychlejším meziročním růstem cen pohonných hmot.

Zveřejněná data potvrzují vyznění prognózy ČNB. Podle ní inflace setrvá nejen ve zbytku letošního roku, ale i po většinu roku příštího nad dvouprocentním cílem, nicméně v rámci jeho tolerančního pásma. Celkové inflační tlaky v současnosti kulminují, přičemž odrážejí zrychlující mzdovou dynamiku v podmínkách robustního růstu domácí ekonomiky. Domácí náklady ještě krátkodobě zrychlí svůj růst, a to v návaznosti na napjatou situaci na trhu práce. Poté se domácí inflační tlaky s přispěním stabilizačního působení měnové politiky zmírní. Stále však budou převažovat nad protiinflačním působením dovozních cen. Jejich pokles bude odrážet posilující kurz koruny při dočasně slábnoucí dynamice zahraničních výrobních cen. Zároveň odezní jednorázové vlivy, které zvýšily inflaci na počátku letošního roku. Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2018 a 2019, se tak inflace shora vrátí k dvouprocentnímu cíli.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…