Inflace v prosinci znatelně pod prognózou ČNB

11.01.2015 18:24

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v prosinci 2014 meziročně o 0,1 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v posledním loňském měsíci meziročně nepatrně poklesly. Inflace se tak nachází hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB. Průměrná míra inflace za celý rok 2014 dosáhla 0,4 % a byla v souladu s očekáváním ČNB nejnižší od roku 2003.

Inflace v prosinci znatelně pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Celková meziroční inflace byla v prosinci o 0,5 procentního bodu nižší oproti prognóze ČNB. Uvedenou odchylku inflace od prognózy způsobily na straně tržních složek inflace meziroční pokles cen potravin, s nímž prognóza počítala až počátkem roku 2015, a znatelně hlubší než očekávaný meziroční pokles cen pohonných hmot, které v prosinci vlivem prudkého propadu ceny ropy na světových trzích výrazně klesly. Dalším důvodem nižší než očekávané inflace v prosinci byl – podobně jako v říjnu a listopadu – nižší dopad změn nepřímých daní související s nenaplněním předpokladu ČNB, že se loni na podzim zvýšená spotřební daň na tabák projeví v cenách cigaret již během posledních měsíců roku 2014. V opačném směru na odchylku skutečnosti od prognózy ČNB působila naopak nepatrně vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. Regulované ceny se v prosinci 2014 vyvíjely v souladu s tím, co ČNB očekávala.

Zveřejněná data i nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby s propadem poptávky spojené deflace. Oslabený kurz koruny se v inflaci nadále promítá prostřednictvím dovozních cen, když z části kompenzuje deflační cenový vývoj v eurozóně a prudký pokles světových cen ropy. Domácí ekonomika a trh práce působí již několik čtvrtletí mírně směrem k růstu cenové hladiny. Podle stávající prognózy se celková inflace bude v průběhu letošního roku zvyšovat především vlivem rostoucí ekonomické aktivity a zrychlujícího růstu mezd, naopak proinflační působení dovozních cen odezní. K 2% cíli ČNB se celková i měnověpolitická inflace dostanou počátkem roku 2016, tzn. na horizontu měnové politiky. Rizika této prognózy jsou však z důvodu cenového vývoje v zahraničí a propadu světových cen energetických komodit vychýlena výrazně v protiinflačním směru.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…