Inflace v únoru pod prognózou ČNB

10.03.2016 14:16

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v únoru 2016

Inflace v únoru pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2016 meziročně o 0,5 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v únoru vzrostly o 0,4 % meziročně. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma.

Celková meziroční inflace byla v únoru o 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB. Oproti prognóze byla výrazně nižší dynamika cen potravin (včetně nápojů a tabáku, avšak bez vlivu změn nepřímých daní), které v únoru setrvaly v meziročním poklesu, zatímco prognóza již předpokládala jejich meziroční růst. Nižší byla i korigovaná inflace bez pohonných hmot. Tento ukazatel jádrové inflace však nadále zůstává nad jedním procentem, což odráží vliv rostoucí domácí ekonomiky a zvyšující se dynamiky mezd. Také ceny pohonných hmot působily na inflaci ještě více směrem dolů, než předpokládala prognóza. Naopak oproti prognóze rostly rychleji regulované ceny v důsledku menšího než očekávaného poklesu cen plynu a vyššího růstu cen elektřiny. Prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data představují mírné protiinflační riziko stávající prognózy ČNB. Podle této prognózy se bude celková meziroční inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině příštího roku, dosáhne dvouprocentního cíle. Poté se bude nacházet lehce nad ním. Na růst inflace budou působit domácí nákladové tlaky související zejména se zrychlováním růstu mezd v podmínkách pokračujícího zvyšování ekonomické aktivity. Současně bude postupně odeznívat protiinflační působení dovozních cen, které aktuálně výrazně klesají vlivem snižování výrobních cen v eurozóně a propadu světových cen ropy.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…