Inflace v září lehce nad prognózou ČNB

11.10.2016 22:45

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v září 2016

Inflace v září lehce nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v září 2016 meziročně o 0,5 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v září meziročně zvýšily o 0,3 %. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB.

Celková meziroční inflace byla v září lehce nad očekáváním ČNB. Na tom se podílel nepatrně mírnější meziroční pokles regulovaných cen a cen potravin oproti tomu, co prognóza předpovídala. V opačném směru na odchylku od prognózy působil poněkud hlubší než očekávaný meziroční propad cen pohonných hmot.

Zveřejněná data potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle této prognózy inflace na horizontu měnové politiky, tedy ve druhé polovině roku 2017, mírně přesáhne 2% cíl, jehož udržitelné plnění je podmínkou pro návrat do standardního režimu měnové politiky. Domácí náklady znatelně porostou na celém horizontu prognózy vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu české ekonomiky. Zároveň postupně odezní protiinflační působení dovozních cen. Během roku 2018 se pak inflace bude navracet k cíli shora.

Petr Král, náměstek ředitele sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…