Informace o možném zprovoznění areálu v Bálkové

25.07.2015 12:34

O zprovoznění areálu v Bálkové a případném otevření zařízení pro zajištění cizinců tzv. detencí jednali ve středu, 22. července 2015, zástupci Ministerstva vnitra se starosty sedmi okolních obcí.

Informace o možném zprovoznění areálu v Bálkové
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Jednání s představiteli samosprávy je pro nás naprosto klíčové. Starosty jsme seznámily s režimem fungování takového typu zařízení, včetně systému ostrahy, možností vzniku nových pracovních míst pro region a samozřejmě i s dalšími tématy, které je zajímaly.

Z tohoto důvodu přinášíme faktické informace k případnému zprovoznění zařízení v Bálkové

• Objekt v Bálkové dříve sloužil jako škola v přírodě. Následně byl přestaven na zařízení pro zajištění cizinců, kde byl provoz ukončen v roce 2005. Nyní areál spravuje Policie ČR a slouží jako školicí a výcvikové středisko. Ministerstvo vnitra vytipovalo tento objekt jako vhodný pro opětovné otevření detenčního zařízení.

• Od začátku tohoto roku bylo zajištěno na území ČR více než 3 000 nelegálních migrantů, a to jak nelegálně pobývajících, tak nelegálně tranzitujících. Jde o nárůst oproti stejnému období v loňském roce o 48 %. V souvislosti s tímto nárůstem musíme navyšovat kapacity zařízení pro zajištění cizinců, tzv. detenčních zařízení. Vláda proto rozhodla o:

- Navýšení kapacit stávajícího zařízení pro zajištění cizinců v Bělé - Jezové o 120 míst. Do konce července bude navýšena kapacita o cca 70 lůžek. Celková základní ubytovací kapacita tohoto zařízení by měla být do konce roku 2016 cca 400 míst.

- Zprovoznění a otevření areálu ve Vyšních Lhotách s kapacitou 220 míst.

- Zahájení přípravných prací v objektu Bálková, aby mohl být tento areál v budoucnu opět využit jako zařízení pro zajištění cizinců tzv. detenci. O otevření zařízení v Bálkové zatím tak nebylo rozhodnuto.
Informace k areálu v Bálkové:

• Areál v Bálkové bude v případě rozhodnutí sloužit jako zařízení pro zajištění cizinců.

• Zařízení pro zajištění cizinců je uzavřený typ zařízení. V zahraničí i u nás se někdy nazývá „detence“ nebo „záchyt“.

• Zařízení slouží primárně k zajištění cizinců, kterým bylo vydáno pracovníky cizinecké policie rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění.

• Celý areál je nepřetržitě hlídán ve třech směnách policisty (celkový počet u takto velikých areálů se odhaduje na 85 osob).

• Chod zařízení zajišťují civilní zaměstnanci Správy uprchlických zařízení (celkový počet se odhaduje na 60 osob).

• Jedná se o uzavřený areál a osobám umístěným v tomto zařízení není umožněn volný pohyb.

• Uvnitř areálu vznikne samostatné zdravotnické zařízení.

• Celý areál pak bude obehnán čtyřmetrovým žiletkovým plotem.

• Příprava areálu a rekonstrukce včetně bezpečnostního zajištění, která potrvá do poloviny příštího roku, byla vyčíslena na 40 až 50 miliónů korun. V tuto chvíli zpracováváme technickou dokumentaci a připravujeme výběrová řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…