Informační centrum na Hučáku praskalo ve švech

07.01.2015 10:47

Zájem o obnovitelné zdroje přilákal do Informačního centra na hradeckém Hučáku v loňském roce 14 159 návštěvníků.

Informační centrum na Hučáku praskalo ve švech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dozvědět se, co všechno umí a jak se dá využít slunce, vítr nebo voda, i to zajímalo návštěvníky na Informačním centru Obnovitelných zdrojů v Hradci Králové. Za rok 2014 jich průvodci přivítali 14 159, což je o 268 více než v roce 2013.

Za dobu existence od května 2008 je to celkem 89 633 zájemců o expozici Skupiny ČEZ.

Informační centrum Obnovitelné zdroje

Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídky jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.

Informační centrum se těší velké oblibě hlavně mezi učiteli a žáky základních a středních škol. K jeho větší návštěvnosti přispělo i vyhlášení soutěží pro širokou veřejnost a zařazení IC do regionálního rozvoje mezi akce města Hradec Králové. V průběhu celého roku zde probíhají různé akce, jako například konference, semináře, přednášky, výstavy a jiné.

Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák. Ta funguje již přes 100 let. Výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie elektrárna oslavila v roce 2012.

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu rekonstrukce zařízení. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou dokonce ještě původní z roku 1912.

Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily 3 Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů, vybudované v roce 1911 firmou Kolben, bylo v roce 1925 rekonstruováno a turbíny byly vyměněny. Dnešní elektrárna obsahuje 3 vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s a Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

Informační centra Skupiny ČEZ je možné nalézt po celé České republice.

Nejstarší v Jaderné elektrárně Dukovany bylo otevřeno v roce 1994. Osmým v pořadí je právě Informační centrum v Hradci Králové, jehož hlavním motivem je výroba ekologické elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…