Iniciativa Mít svůj domov: Pro seniory, matky samoživitelky, oběti domácího násilí, lidi se zdravotním postižením, lidi v dluhové pasti ...

31.01.2017 13:03

Na Staroměstském náměstí se sešly stovky lidí na shromáždění svolaném iniciativou Mít svůj domov. Akci iniciativa svolala v předvečer středečního jednání vlády, jež je poslední příležitostí k přijetí zákona o sociálním bydlení v tomto volebním období. Vedle zástupců zapojených organizací vystoupily známé osobnosti a lidé v bytové nouzi z celé ČR. Na pódiu vystoupila i ministryně Šlechtová, která před přítomnými slíbila, že zákon o sociálním bydlení na vládě podpoří. Shromáždění se poté přesunulo před úřad vlády, kde zástupci Iniciativy předali Petici za schválení zákona, kterou do dnešního dne podepsalo více než 2 400 lidí a organizací.

Iniciativa Mít svůj domov: Pro seniory, matky samoživitelky, oběti domácího násilí, lidi se zdravotním postižením, lidi v dluhové pasti ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Zástupci Iniciativy opakovaně upozorňují na to, že pokud vláda nepřijme Zákon o sociálním bydlení do konce ledna, nestihne se v tomto volebním období zákon schválit a situace lidí v bytové nouzi se tak opět odsune na neurčito. Dle iniciativy koaliční strany stále přicházejí s novými návrhy znění zákona, čímž vážně ohrožují jeho přijetí. Zákon má přitom řešit krizovou situaci desetitisíců lidí v nouzi. Ke schválení tohoto zákona se strany opakovaně zavázaly. „Vyzvali jsme proto všechny zainteresované občany a občanky, aby s námi přišli vyjádřit nesouhlas s těmito průtahy“, řekla Barbora Křižanová z organizace Lumos.

Shromáždění začalo v 17 hodin na Staroměstském náměstí. „Rozhodli jsme se akci svolat před sídlem Ministerstva pro místní rozvoj, které jíž 10 let úspěšně blokuje přijetí zákona o sociálním bydlení“, vysvětlil ředitel Asistence, o.p.s. Erik Čipera.

Zástupci organizací, které iniciovaly vznik Iniciativy, představili na shromáždění současný stav projednávání zákona i dopady jeho případného neschválení. „Na shromáždění jsme vystavili vládním stranám účet a zhodnotili jsme jejich předvolební sliby a realitu jejich vládnutí v oblasti sociálního bydlení. Jak je možné, že v roce 2013 hnutí ANO stanovilo přijetí zákona o sociálním bydlení jako jednu ze svých priorit, a o tři roky později čelní představitelka hnutí prohlašuje, že spolu s MMR úspěšně blokují návrhy zákona o sociálním bydlení od MPSV“, ptá se předseda Platformy pro sociální bydlení, Štěpán Ripka.

Shromáždění se zúčastnili členové participativních skupin lidí v bytové nouzi z Brna, Prahy a Ostravy. K veřejnosti promluvily také protagonistky kampaňového videa Mít svůj domov Helena a Růženka, hlavní hrdinka dokumentárního filmu Mallory, a zástupci neziskových organizací, které pomáhají různým cílovým skupinám, které potřebují sociální bydlení. O hudební doprovod se postaral Jaroslav Svoboda ze skupiny Traband.

Shromáždění podporovatelů zákona se následně vydalo na pochod před Úřad vlády, kde předalo petici za přijetí zákona. „Všichni potřebují mít svůj domov. Zákon o sociálním bydlení může být cestou domů pro ty nejpotřebnější z nás. Pro seniory, matky samoživitelky, oběti domácího násilí, lidi se zdravotním postižením, lidi v dluhové pasti nebo například mladé dospělé odcházející z dětských domovů“, přečetl znění petice zástupce neziskové organizace roku 2016 IQ Roma servis, Jan Milota.

Mít svůj domov je iniciativa, která vyzvala vládu k přijetí zákona o sociálním bydlení ještě v tomto volebním období. Spojuje více než 100 neziskových organizací a institucí. Podporu přijetí zákona vyjádřili prostřednictvím videa známe osobnosti, profesor jako Jan Sokol, Janek Ledecký, Jiří Lábus, Ladislav Heryán, Magda Vášáryová, Milena Černá, Michal Horáček, Osamu Okamura či Petr Pithart, ad. a více než 3 000 občanů, kteří se připojili k petici a k Výzvě vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…