Inspekce dokončila řízení ve věci pádu mostní konstrukce ve Vilémově v kraji Vysočina

12.03.2016 9:11

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích ukončil správní řízení vedená v souvislosti se zřícením mostu ve Vilémově dne 4. 9. 2014. Při této události došlo ke smrtelnému pracovnímu úrazu čtyř zaměstnanců, jeden zaměstnanec byl zraněn vážně a další zranění bylo vyhodnoceno v kategorii ostatní.

Inspekce dokončila řízení ve věci pádu mostní konstrukce ve Vilémově v kraji Vysočina
Foto: SÚIP
Popisek: Státní úřad inspekce práce.

Po provedeném dokazování bylo shledáno porušení právních předpisů v oblasti ochrany života a zdraví osob při práci u tří subjektů. Jednalo se koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi a dva zhotovitele, kteří se přímo podíleli na provádění prací na mostě. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi byl shledán vinným tím, že nezajistil, aby „Plán BOZP při realizaci stavby“ obsahoval – přiměřeně povaze a rozsahu stavby a místním provozním podmínkám staveniště – postupy týkající se mostu ve Vilémově zpracované v podrobnostech nezbytných pro zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce. Tímto jednáním koordinátor porušil zákon č. 309/2006 Sb., zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy, v rozhodném znění (dále jen „zákon č. 309/2006 Sb.“). Dále pak uvedený zákon porušil také tím, že jako koordinátor během realizace stavby nekoordinoval ve dnech 3. 9. a 4. 9. 2014 spolupráci zhotovitelů.

Zhotovitelé byli shledáni vinnými ze správních deliktů na úseku bezpečnosti práce, kterých se dopustili jednak tím, že porušili povinnosti týkající se organizace práce a pracovních postupů stanovené v zákonu č. 309/2006 Sb., když nestanovili pracovní postupy a neorganizovali práci tak, aby zaměstnanci provádějící práce byli chráněni před riziky vzniklými v průběhu těchto prací při činnosti druhého zhotovitele, jednak tím, že neplnili povinnosti týkající se pracoviště a pracovního prostředí stanovené v zákonu č. 309/2006 Sb., když nepředcházeli rizikům vzájemného působení činností prováděných na staveništi nebo v jeho těsné blízkosti, když informace o plánovaných, právě probíhajících a navazujících pracích a rizicích, která z prací vyplývala a byla zdrojem ohrožení pracovníků na stavbě, byly mezi zhotoviteli poskytovány způsobem a v rozsahu, kdy druhá strana buď nebyla informována o právě probíhajících a na ně navazujících pracích, nebo informace byly podávány v nedostatečném či neúplném rozsahu a zprostředkovaně a nebylo kontrolováno, zda je na ně reagováno potřebnými opatřeními.

Jeden ze zhotovitelů byl potom shledán vinným ještě tím, že plně neseznámil zaměstnance, kteří prováděli práce pod mostem s veškerými riziky vzniklými v průběhu prací. Za tyto správní delikty byly oblastním inspektorátem uloženy sankce v celkové výši 1.592.000,- Kč. Rozhodnutí nejsou pravomocná, účastníci řízení mají možnost podat odvolání proti prvostupňovým rozhodnutím ke Státnímu úřadu inspekce práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…