Inspektoři ČOI kontrolovali hračky na FOR MODEL 2015

22.03.2015 19:34

Výstava FOR MODEL 2015 je příležitostí, kde se malí i velcí milovníci hraček mohou seznámit s novinkami v sortimentu hraček a modelů, a některé z nich si i zakoupit. Proto se na olomoucké výstaviště v průběhu konání této výstavy vypravili také inspektoři ČOI, aby prověřili, zda výrobky odpovídají požadavkům pro uvedení na trh.

Inspektoři ČOI kontrolovali hračky na FOR MODEL 2015
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Všechny hračky a modely kontrolované na této akci požadovaných předpisům vyhověly. Nedostatky však inspektoři zjistili v prodejně v bezprostřední blízkosti výstavního areálu, a to nabídku čokoládových tyčinek, které svým celkovým vzhledem, velikostí i tvarem napodobovaly tabákové doutníky. „Prodej výrobků napodobujících jakékoliv tabákové výrobky je zakázán. Prodávající tímto jednáním porušil tzv. protikuřácký zákon a čeká ho uložení pokuty ve správním řízení,“ řekl Boris Stabryn, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Ostravě. 

Během konání výstavy FOR MODEL od 13. do 15. března se inspektoři se zaměřili především na ověření, zda prodávané hračky splňují stanovené požadavky na bezpečnost a jsou značeny v souladu s právními předpisy (dle zák. č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, a Nařízení vlády č. 86/2011 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na hračky, tj. požadavky na mechanické a fyzikální vlastnosti, konstrukci, značení a bezpečnostní pravidla při používání hraček).

Ověřováno bylo značení a identifikace výrobků dle nařízení vlády a příslušné technické normy (ČSN EN 71-1:2011+A2 Bezpečnost hraček – Mechanické a fyzikální vlastnosti). U každé hračky musí výrobce před uvedením na trh zajistit posouzení shody, a označit typ, sérii, sériové číslo nebo číslo modelu nebo jakýkoli jiný prvek umožňující její identifikaci, nebo v případech, kdy to velikost nebo povaha hračky neumožňuje, musí zajistit, aby byla požadovaná informace uvedena na obalu nebo v dokladu přiloženém k hračce. Současně musí výrobce uvést na hračce nebo k ní připojit své identifikační údaje a připojit také označení CE. Tyto povinnosti hračky kontrolované v průběhu výstavy FOR MODEL splňovaly, což je pro spotřebitele dobrá zpráva.

Následně však inspektoři v prodejně mimo areál výstaviště zjistili nabídku a prodej čokoládových tyčinek, které svou velikostí, tvarem i celkovým vzhledem napodobovaly tabákové doutníky (viz foto), což je v rozporu s ustanovením zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který prodej napodobenin tabákových výrobků výslovně zakazuje. Za porušení povinností čeká prodávajícího uložení pokuty ve správním řízení.

Zakazuje se prodej a výroba potravinářských výrobků nebo hraček napodobujících tvar a vzhled tabákových výrobků nebo tabákových potřeb.
§ 5, odst. 1 zák. č. 379/2005 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…