Institut CEMI je partnerem projektu Ocenění českých podnikatelek

02.07.2014 11:52

Vzdělávací institut CEMI (Central European Management Institut), přední český specialista na manažerské vzdělávací programy MBA a LLM s celoevropskou působností, se stal partnerem soutěže OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK - OCP. Populární soutěž, která právě odstartovala 7. ročník, hledá nejúspěšnější manažerky v různých oblastech ekonomické činnosti. V rámci partnerství nabídne CEMI finalistce studium MBA či LLM zdarma.

Institut CEMI je partnerem projektu Ocenění českých podnikatelek
Foto: CEMI
Popisek: Zahájení kurzů institutu CEMI

Toto spojení není náhodné, na projektu spolupracuje institut CEMI již druhým rokem. Studium MBA a LLM programů vzbuzuje v současné době zájem především u mužů a vedení institutu věří, že soutěž by mohla poměr změnit ve prospěch žen. V právě probíhajícím ročníku studia eviduje institut CEMI přibližně 31 % studentek, což v porovnání s předchozími ročníky, kdy byl tento podíl o 7 % nižší, znamená zvyšující se tendenci.

„Stále je to však poměrně málo, vzhledem k tomu, že se nejedná o technicky zaměřené obory, které by pro ženy nebyly atraktivní. Do budoucna bychom chtěli toto číslo dále zvyšovat, a proto se snažíme zastoupení žen mezi studenty podpořit právě spoluprací s Oceněním Českých Podnikatelek,“ komentuje ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika s tím, že nejvíce zastoupenou věkovou kategorií studentů je kategorie 31–40 let. Studium však není věkově nijak omezeno, nejstaršímu absolventovi institutu bylo 72 let.

Institut věnuje finalistce MBA či LLM studium zdarma

Výherkyně si bude moci vybrat z jednoho ze sedmi oborů, a to: Management zdravotnictví, Bezpečnostní a krizový management, Ekonomika a finanční management, Veřejná správa, Management obchodu, Executive MBA a nově otevřený obor Corporate Master of Laws (LLM). Mezi nejžádanější obory v současnosti patří Executive MBA, Management zdravotnictví a Management obchodu. Od října 2014 zároveň institut plánuje otevřít další dva nové obory v anglickém jazyce vyučované mezinárodním týmem lektorů.

„Velmi si této spolupráce vážíme. Náš institut se snaží podporovat rovnost mužů a žen, a proto se naprosto s myšlenkou Ocenění Českých Podnikatelek ztotožňujeme. Rádi podpoříme úspěšné a schopné ženy, které na poli byznysu vyhrávají a slaví úspěch,“ vysvětluje spolupráci Mgr. Štěpán Mika, ředitel institutu CEMI.

Ředitel institutu přijal roli porotce soutěže

Nabídku dělat porotce v prestižní soutěži přijal ředitel Mgr. Štěpán Mika bez váhání a vnímá ji jako velkou zodpovědnost, ale také příležitost, dozvědět se více o ženách v českém byznyse a to nejen o jejich úspěších, ale také problémech a potřebách. „Náš institut se dlouhodobě věnuje vzdělávání žen v manažerských pozicích. Věřím, že tento osobní pohled bude i pro mě velmi cennou zkušeností,“ doplnil ředitel.

Do letošního, v pořadí již 7. ročníku, se může zapojit až 626 podnikatelek

Oproti loňskému roku se počet Češek, které jsou 100% majitelkami společností, zvýšil z 11 885 na 18 463. Číslo odpovídá 40% nárůstu žen podnikatelek v Česku. Díky tomu se do 7. ročníku soutěže Ocenění Českých Podnikatelek, který vyhlásila zakládající Agentura Helas, může zapojit až 626 podnikatelek s nejlepším hodnocením.

„Domnívám se, že nárůst žen podnikatelek odpovídá obecnému trendu, kterým je nutnost flexibility v praxi. To je věc, kterou obecně zaměstnavatelé umí ženám málokdy nabídnout,“ komentuje Helena Kohoutová, zakladatelka projektu.

Za 7 let porota vybírala z celkového počtu 72 018 podnikatelek a v semifinále soutěžilo 1 747 žen. Z toho vzešlo za 6 let celkově 170 finalistek a následně 52 vítězek s nejlepšími ekonomickými výsledky, kdy některé z firem dosahovaly obratu až 3,6 miliard.

Kritéria hodnocení

Do soutěže se podnikatelky mohou přihlásit na doporučení odborného garanta. Ten doporučí konkrétní firmu na základě analýzy, zohledňující výsledky účetních závěrek za roky 2010–2012. Minimální roční obrat je 10 milionů Kč (tržby roku 2012) a hodnocení iRating ve stupních 1-11 (statisticko-matematický model ratingového hodnocení vyvinutý společností CRIF – Czech Credit Bureau je založen na hodnocení finančních a nefinančních měřítek). Účastnice soutěže musí splňovat pravidlo 100 % vlastnictví a mít české občanství. Minimální doba podnikání musí činit 4 roky.

Uzávěrka přihlášek do soutěže je 25. září 2014. Vyhlášení vítězek proběhne na slavnostním vyhlášení 6. listopadu 2014 v prostorách Kongresového centra v Praze. Více informací o soutěži najdete na internetové adrese www.oceneniceskychpodnikatelek.cz.

Soutěžní kategorie:

„Česká podnikatelka, která podnik vlastní a řídí“

Udělují se ceny za první až třetí místo v podkategoriích Malá společnost (roční obrat 10 – 30 milionů Kč), Střední společnost (roční obrat 30-80 miliónů Kč) a Velká společnost (roční obrat 80 miliónů Kč a více).

„Výjimečná podnikatelka“

Hodnotí se vliv na obohacení trhu nebo společnosti, zohlednění sociálních a jiných aspektů její činnosti.

„Cena za inovativní řešení“ je udělována pod patronací Allianz

Hodnotí se inovativní přístup firmy za poslední tři sledované roky bez ohledu na kategorii, ve které je firma zařazena.

„Výjimečný růst firmy“ je udělována pod patronací Microsoft

Hodnotí se výjimečný růst činnosti firmy za poslední 3 sledované roky bez ohledu na kategorii, ve které je firma zařazena.

Více informací o soutěži naleznete na www.oceneniceskychpodnikatelek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…