Institut plánování a rozvoje: Jak funguje územní plánování v Praze? Experti porovnají metropoli se zahraničními městy

07.06.2016 15:05

Do Prahy přijíždějí experti z OECD, aby pražský magistrát, Středočeský kraj i zástupce ministerstev inspirovali k efektivnější správě metropole.

Institut plánování a rozvoje: Jak funguje územní plánování v Praze? Experti porovnají metropoli se zahraničními městy
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Experti z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) budou až do středy diskutovat s místními experty i politiky o výzvách a nástrojích územního plánování. První námluvy OECD s Prahou proběhly již před dvěma lety. Přínosem konference bylo, že Praha se stala jedním z měst, která budou pod drobnohledem odborníků, a to v rámci projektu Governance of Land Use in OECD Countries. „Výstupem letošního setkání již bude podrobná analýza politik územního plánování v Praze a konkrétní opatření, která by měla vést k jejich zlepšení, říká ředitel IPR Petr Hlaváček.

Čeští odborníci budou se zástupci OECD sdílet své zkušenosti z oblasti veřejné správy a územního rozvoje. Tématem budou i možnosti spolupráce mezi různými úrovněmi správy území v rozdílných městech nebo metropolitních regionech.

Setkání je přínosné už jen tím, že se u jednoho stolu sejdou všichni důležití hráči napříč veřejným, soukromým a neziskovým sektorem, kteří přímo či nepřímo územní plánování v Praze a jejím přilehlém okolí ovlivňují,“ hodnotí misi OECD ředitel IPR Petr Hlaváček. Diskuze se účastní odborníci z IPR Praha a MHMP, politici z vedení Prahy i zástupci státní správy a Středočeského kraje, stejně jako akademici, developeři a zástupci neziskových organizací.

Na podzim OECD představí závěry svého výzkumu a porovná Prahu s dalšími evropskými i světovými městy. Cílem projektu je podat českým odborníkům doporučení, co konkrétně zlepšit v oblasti veřejné správy. „Ceníme si unikátní snahy OECD zjistit úspěšné nástroje a politiky pro správu území a pomoci je rozšířit do dalších zemí. Je skvělé, že Praha u toho může být a profitovat z toho,“ dodává Hlaváček.

Jaká města se porovnají?

·  Lodž (Polsko)

·  Clermont-Ferrand + Nantes Saint-Nazaire (Francie)

·  Netanya + Umm al-Fahem (Israel)

·  Amsterdam (Nizozemí)

·  Tři města v USA

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

OECD je mezinárodní organizace 34 ekonomicky nejrozvinutějších států na světě, které přijaly principy demokracie a tržní ekonomiky. OECD vznikla v roce 1961 s cílem koordinovat ekonomickou a sociálně-politickou spolupráci členských zemí, zprostředkovávat nové investice a prosazovat liberalizaci mezinárodního obchodu. Cílem OECD je napomáhat k dalšímu ekonomickému rozvoji, potlačení nezaměstnanosti, stabilizaci a rozvoji mezinárodních finančních trhů.

Organizace poskytuje prostor, kde jednotlivé vlády mohou porovnávat zkušenosti z realizace vládní politiky, hledat odpovědi na společné problémy, formulovat vhodná řešení a koordinovat domácí a zahraniční politiku. Je to fórum, kde společný tlak může působit jako mocná pobídka ke zlepšení politiky a kde vznikají mezinárodně odsouhlasené nástroje, rozhodnutí a doporučení v oblastech, v nichž je mezinárodní shoda nezbytná k dosažení pokroku jednotlivých zemí v rámci globální ekonomiky.

Zdroj: www.oecd.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…