Institut plánování a rozvoje: Legendární architekt Jan Gehl bude na návštěvě Prahy

14.10.2016 11:15

Jeden z nejvýznamnějších urbanistů současné doby, Jan Gehl, přijíždí do Prahy na pozvání vedení města a Institutu plánování a rozvoje (IPR). V pondělí 17. října bude v Betlémské kapli přednášet o veřejném prostoru, jeho proměnách a životě lidí v něm.

Institut plánování a rozvoje: Legendární architekt Jan Gehl bude na návštěvě Prahy
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Dánský urbanista Jan Gehl se proslavil především jako odborník na veřejný prostor a život v něm. Jeho přístup je založen na podrobném výzkumu, jak se lidé ve veřejném prostoru chovají a co přispívá k tomu, aby se v něm cítili dobře. Metropolím po celém světě Gehl radí, jak vytvářet příjemná městská prostranství. Jeho služeb využívá Londýn, Vídeň, Kodaň, Oslo, Moskva, New York, Los Angeles, San Francisco, Sydney, Melbourne a další.

„Jana Gehla vnímám jako jednu z největších současných autorit v oblasti utváření veřejného prostoru,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Jeho přemýšlení o městě a celosvětové zkušenosti mohou Prahu významně obohatit a posunout zdejší debatu o veřejném prostoru opět o něco dál.“

Jako mladý architekt se Gehl zkraje 60. let proslavil uzavřením kodaňské ulice Strøget pro automobily - třída se tehdy se svými 1,1 kilometry stala nejdelší pěší zónou na světě. Principy svého přístupu k utváření městských prostranství formuloval Gehl v různých publikacích, z nichž byly do češtiny přeloženy Život mezi budovami, Nové městské prostory a především Města pro lidi. Dlouhodobé zkušenosti Gehl uplatňuje při výzkumu i ve své praxi, působil jako profesor na Dánské královské akademii výtvarných umění, založil poradenskou kancelář Gehl Architects.

„Jsem velmi rád, že zde můžeme Jana Gehla přivítat. Jeho činnost je velkou inspirací pro Kancelář veřejného prostoru IPR Praha, která se mnohé z jeho zásad tvorby veřejného prostoru snaží v Praze prosazovat,“ říká Ondřej Boháč pověřený řízením IPR.

Jan Gehl navštívil Prahu již v březnu 2016, kdy se jako přednášející účastnil mezinárodní konference Habitat. Zde se setkal s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou, která ho oslovila ohledně možné spolupráce s Prahou. Jeho nynější návštěva souvisí s možnou spoluprací s českou metropolí, o které se aktuálně jedná. 

„Jednou z podmínek toho, aby se v městském veřejném prostoru dařilo prosazovat změny k lepšímu, jsou dobře informovaní občané, kteří umí vyžadovat kvalitu,“ říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská. „Jsem proto ráda, že v Praze nyní přednáší taková kapacita, jako je Jan Gehl.“

Přenáška, která se uskuteční v pondělí 17. října od 18.00 hodin v Betlémské kapli, je přístupná zdarma. Přednáška s titulem „Livable Cities for the 21st Century“ proběhne v anglickém jazyce s tlumočením. (Událost na Facebooku).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…