Institut plánování a rozvoje: Oživení sídliště - bezpečnější ulice, kvalitnější péče o zeleň nebo venkovní posilovna

14.10.2016 18:36

Včera se občané vnitrobloku Vybíralova na Černém Mostě seznámili s první verzí plánu revitalizace jejich sídliště. Cílem je zlepšit bezpečnost a čistotu prostředí a nabídnout lepší správu a zajímavé aktivity dětem, dospělým i seniorům. Návrh také řeší špatnou situaci s parkováním aut.

Institut plánování a rozvoje: Oživení sídliště - bezpečnější ulice, kvalitnější péče o zeleň nebo venkovní posilovna
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Oživení vnitrobloku na Černém Mostě je zase o krok blíž a první úpravy by se mohly začít realizovat už příští rok. „Je tu hodně pozapomenutých ploch, které čekají na novou náplň. Někde tak může vzniknout venkovní posilovna, jinde pingpongový stůl, lavička nebo záhonek," uvádí Marek Vácha, tiskový mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR), kde návrh vznikal. Obyvatelé si dnes také často stěžují na odpadky na ulicích, které létají z nechráněných popelnic. Ty by se tak podle návrhu mohly v schovat do uzamykatelných kójí.

Dále dokument navrhuje vybudovat nová místa pro návštěvnické parkování před školkami, kde mají rodiče v ranní špičce problém najít místo, když vyprovázejí své děti. Odborníci navrhují reorganizovat celý systém parkování. Obyvatelé by získali více a lépe organizovaných míst k odložení svého vozidla, což umožní uvolnit parkující auta z křižovatek nebo chodníků, kde překážejí chodcům. Parkovací plochy by navíc měly doplnit stromy, což podpoří přírodní dojem ploch mezi paneláky.

Inovace na sídlišti

Kromě drobných zásahů odborníci uvažují i o organizačních změnách. Návrh třeba počítá se založením funkce kustoda, který se bude starat o využívání sportovního areálu školy a bude půjčovat sportovní pomůcky veřejnosti. 

Specifickým problémem je pro místní dešťová voda. Jeden z paneláků totiž funguje jako přehrada a za dešťů zde tak vzniká dočasné jezero. Proto architekti IPR navrhli opatření, která zlepší hospodaření s dešťovou vodou. Na hřišti by tak mohly vzniknout interaktivní vodní atrakce, plochy pro lepší vsakování, škola by mohla dešťovou vodu využít k zalévání svých pozemků nebo ke vzdělávacím aktivitám.

Co je to plán revitalizace?

Plán revitalizace je balík projektů, které koncepčně posilují kvalitu života na sídlišti. Výhodou je, že projekty budou projednané s místními obyvateli, živnostníky i politiky. Městská část tak získá seznam projektů různé povahy, z nichž některé může realizovat rychle a levně zatímco jiné mají systémovou povahu a jejich realizace může trvat několik let. Všechny jednotlivé zásahy se ale navzájem posilují, což zajišťuje, že úpravy na sídlišti budou koncepční a provázané.

Plán revitalizace vnitrobloku Vybíralova vzniká od roku 2015 a v pražském kontextu je inovativní zejména tím, že propojuje zájmy veřejné správy, neziskového sektoru i místních obyvatel. Realizaci navrhovaných projektů může financovat městská část, hlavní město a prostředky můžou přicházet také z grantů. Zároveň je možné, že obyvatelé založí společný fond, ze kterého by mohli financovat například lokálního zahradníka, který se bude starat o zeleň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …