Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy: Sdílená ekonomika? Ekonomický růst i spravedlivější město

09.12.2015 7:35

Ráno vám aplikace na telefonu poradí, kterým autem se můžete svézt na letiště. Na letišti vás další aplikace odnaviguje na nejbližší volné parkovací místo. Vystoupíte, zamknete na číselný kód a odletíte. Vůz si vyzvedne člověk, který přiletěl třeba z Amsterdamu a odjede zase do centra. I tak může vypadat sdílená ekonomika.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy: Sdílená ekonomika? Ekonomický růst i spravedlivější město
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Tento týden do Prahy míří experti právě na tuto problematiku. Mara Balestrini a Frank Kresin vystoupí na veřejné přednášce a otevřené diskusi, které proběhnou 11. prosince. Mluvit se bude o tom, jak sdílená ekonomika – v Praze zastoupená zatím jen projekty jako Rekola či Uber – změní budoucnost měst. Pomůže vytvořit sociálně spravedlivější město? Jak působí na rozvoj kreativního průmyslu? Může lidem umožnit více se zapojit do plánování rozvoje města?

„V Praze se zaměříme především na to, jak se mohou obyvatelé pomocí chytrých technologií propojovat v zájmu lepší komunikace spojené s městským plánováním a vyjednáváním mezi jednotlivými aktéry procesu výstavby města: obyvateli, městskou správou, plánovači a developery”, říká Frank Kresin, který se specializuje na umělou inteligenci a v nizozemské Waag Society vede výzkum v oblasti kultury, městské správy a podnikání ve městech. „Musíme se vážně zamyslet, čím by mohla správná data pro město být, a jak lépe sbírat data, která mají pro jednotlivce i obyvatele ve městě smysl,” doplňuje ho Mara Balestrini, ředitelka bristolského think-tanku Ideas for Change, jenž se specializuje na participativní plánování města.

Přednáška se koná 11. prosince od 18 hodin v Prostoru CCEA v ulici Karoliny Světlé 31, Praha 1. Naváže večerní diskusní salon od 21 hodin v hotelu Emblem v Platnéřské 19, Praha 1. Obě akce jsou přístupné zdarma bez potřeby předchozí registrace. Vedle toho proběhne ještě expertní workshop pro pozvané specialisty z řad urbanistů, podnikatelů i neziskového sektoru.

„Balestrini i Kresin jsou kapacitami ve svém oboru a my jsme rádi, že si udělají čas na workshop s odborníky z našeho institutu. Ti se od nich mohou inspirovat, jak by se progresivní trendy v plánování města mohly promítnout třeba do strategického plánu Prahy,“ říká Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy, který akci spolupořádá. Téma sdílené ekonomiky v České republice dlouhodobě zkoumá urbanistický projekt reSITE, na jehož pozvání oba experti do Prahy zavítají. Nad akcí převzalo záštitu i Nizozemské velvyslanectví v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…