Institut umění – Divadelní ústav v roce 2015

04.04.2015 17:00

Vedoucí jednotlivých oddělení Institutu umění – Divadelního ústav (IDU) představili během výroční tiskové konference plánované aktivity na rok 2015.

Institut umění – Divadelní ústav v roce 2015
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

V tomto roce se uskuteční mimo jiné opět Noc divadel, ale také další ročník Pražského Quadriennale, který od 18. do 28. června zaplní ulice Prahy. IDU bude i nadále pokračovat v prezentaci českého umění na zahraničních veletrzích, v rozsáhlé publikační činnosti i pořádání výstav.

V roce 2014 IDU oslavilo ve spolupráci s několika významnými pražskými institucemi 100 let od narození Alfréda Radoka, v roce 2015 si IDU připomene nedožité padesátiny Petra Lébla. V rámci oslav se 28. května 2015 od 10 hodin v Divadle v Celetné uskuteční konference věnovaná této významné osobnosti českého divadla a mnoho dalších akcí. IDU plánuje také vydání obrazové publikace Petr Lébl 50, těžící z bohatého fotografického a obrazového archivu, včetně Léblovy pozůstalosti, jejíž část se v IDU nachází.

Od 1. dubna probíhá v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře výstava scénografa spjatého s tvorbou Divadla Petra Bezruče v Ostravě a později Činoherního klubu, Otakara Schindlera. Je zde prezentováno na 60 Schindlerových návrhů ze sbírky Divadelního ústavu.

Rok 2014 byl Rokem české hudby, Hudební sekce IDU se proto bude v roce 2015 zabývat především vyhodnocením projektu RČH a zpracováváním jeho výstupů. Dále je také v návaznosti na publikaci Classical Music Performers in the Czech Republic připravován ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Janáčkův máj a Janáčkovou konzervatoří showcase mladých interpretů a pěvců v oboru klasické hudby (5. 6. 2015) v Ostravě při příležitosti výročního setkání European Festival Association.

V letošním roce bude ukončen dlouhodobý výzkumný projekt Institutu umění Mapování kulturních a kreativních průmyslů (KKP) v ČR (2011–2015), který získal podporu z Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity MK ČR (NAKI). Hlavním cílem realizovaných mapování je optimalizace a finální nastavení metodiky, jejíž návrh bude jedním z hlavních výstupů projektu Mapování a bude předložen k certifikaci MK v roce 2015.

IDU bude pokračovat v propagaci českého scénického umění a hudby na veletrzích umění. V lednu již proběhl mezinárodní veletrh performing arts APAP v New Yorku, kde se úspěšně prezentovaly tři české soubory. Další příležitost zahraniční prezentace dostali zástupci české divadelní scény na veletrhu TPAM v Jokohamě.

Sérii významných zahraničních veletrhů uzavře v říjnu PAMS v Soulu, kde se prezentace zaměří na české loutkové divadlo. V rámci PQ 2015 IDU připravuje přehlídku Performing Prague, kdy se zahraniční hosté PQ a zvláště pak přizvaní kurátoři zahraničních festivalů mohou setkat s českou divadelní tvorbou. Ve spolupráci se sbírkovým oddělením připravujeme zahraniční uvedení výstavy fotografií Viktora Kronbauera, jež mapuje současnou českou činohru – výstava bude mít premiéru na festivalu současné české dramatiky Csekkold! v Budapešti v květnu 2015. IDU i v letošním roce podpoří české umělce v navazování zahraničních kontaktů. V programu na podporu mobility letos rozdělí částku 585 tis. Kč, v prvním kole podpořila komise třicet žadatelů.

Významným publikačním počinem IDU bude dlouho očekávané vydání dvojdílného tištěného lexikonu Česká činohra 19. a začátku 20. století. Osobnosti. Titul obsahuje na 500 hesel osobností, jež během 19. století utvářely novověké české divadlo. Během roku se také rozšíří Edice Současná hra o knihu Lars Norén: Tři hry a Edice Světové divadlo o publikaci Vsevolod Mejerchold: Výbor z díla – 1. díl. Jako již tradičně vyjde v angličtině další číslo časopisu Czech Theatre a Divadelní revue vydá ve svém 26. ročníku standardní tři čísla s různými tematickými bloky.

Po předešlých úspěšných ročnících naváže IDU s již třetím ročníkem Noci divadel, ta letos připadá na 21. listopadu 2015. Akce je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night a v minulosti přilákala do divadel deseti tisíce návštěvníků.

Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967 se opět po čtyřech letech vrací do Prahy. 13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy, která během 11 dní nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců z rekordního počtu 78 zemí světa. Celý program se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, a to jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Hlavní programovou částí Pražského Quadriennale 2015 je Sekce zemí a regionů, která návštěvníkům nabídne ohromující labyrint scénografických výstav 68 zemí světa s vlastními živými akcemi. Sám divák se mnohdy stane součástí interaktivních expozic, a bude tak ovlivňovat podobu desítek výstav, které se inspirovaly letošním tématem PQ SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika.

Detailní informace o aktivitách instituce naleznete na pravidelně aktualizovaných internetových stránkách www.idu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…