Interaktivní bůh Radegast bude ozdobou velkého světa techniky

26.09.2015 9:51

Interaktivní exponát symbolizující boha Radegasta v industriální podobě, kterým se Moravskoslezský kraj prezentoval na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně, se přemístí do Velkého světa techniky v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Slavnostního odhalení v sobotu 26. září v 10. 30 hodin se zúčastní i náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Interaktivní bůh Radegast bude ozdobou velkého světa techniky
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Interaktivní bůh Radegast.

„Jsem rád, že exponát bude umístěn v úvodní části expozice Velkého světa techniky před kinosálem. Uvidí ho tak všichni návštěvníci. Jeho základní myšlenkou je propojení industriální podoby Moravskoslezského kraje s krásnou přírodou celého regionu. Chceme ukázat, že obě na první pohled rozdílné roviny lze spojit a mohou existovat vedle sebe a vzájemně se doplňovat. Prezentovat tak kraj jako původně průmyslový, hornický, který ale dokázal pozůstatky průmyslové, hutní a důlní činnosti přetvořit ve prospěch území a obyvatel, kteří tu žijí, i těch, kdo k nám přijedou na návštěvu,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Upřesnil, že nosným tématem exponátu je bůh Radegast – pohanský bůh hojnosti, plodnosti, úrody a slunce -, který je zde představován v technické a industriální podobě. „Industriální pojetí boha Radegasta je samozřejmě nadsázka, ale jde o symbol, který prostupuje celým krajem, bůh Radegast nad tímto krajem bdí a sestupuje z hor, aby lidem nejen pomáhal, ale ukázal jim také krásu a bohatství celého regionu,“ vysvětlil náměstek hejtmana.

Výrobě exponátu předcházela umělecká soutěž, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj a Dolní Vítkovice. Přihlásili se do ní umělci zvučných jmen z celé České republiky. Pro EXPO byl vybrán návrh sochaře pana Jiřího Černického.

Reálnou podobu mu se svým týmem dal pasíř Pavel Strakoš z Hradce nad Moravicí. Pasířství je řemeslo, jehož počátky sahají do 13. století, kdy se od kovářů oddělila skupina řemeslníků specialistů. Pasíři zhotovovali různé okrasy tepané a ražené z mědi, mosazi, zlata, stříbra i z cínu. Ozdoby z drahých i obyčejných kovů našívali nebo nýtovali na kůži, brokát, samet, aksamit či hedvábné látky. Dnešní pasířské řemeslo již nevyrábí okrasy, ale řídí se potřebami současného života a trhu. Převzalo mnoho ze zaniklých řemesel, a tak každý pasíř musí zvládat z části řemeslo zámečníka, soustružníka, brusiče, leštiče, cizeléra, patinéra i kovotepce. Pasířství je obor, bez kterého se neobejde snad žádná rekonstrukce dobových interiérů.

„Díky těmto umělcům můžeme návštěvníkům představit interaktivní objekt, který pomocí dataprojektorů vysílá video a fotospoty s dokonalým ozvučením. V jeho horní části je umístěn laser gobo, který umí přenášet obrazce a loga na požadované prostory - stěny, stropy a další. Tělo exponátu je vyhotovenu z kovu, v jeho horní části je umístěna zahrádka, která má symbolizovat propojení industriálu s přírodou. Na přední a zadní straně exponátu jsou umístěny dva dotykové monitory, které slouží prioritně k prezentaci Moravskoslezského kraje. Jsou v nich nahrány aplikace s fotografiemi regionu, tematicky rozděleny do šesti turistických oblastí: Beskydy, Jeseníky, Poodří - Moravské Kravařsko, Opavské Slezsko, Těšínské Slezsko a Ostravsko,“ popsal náměstek hejtmana Ivan Strachoň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …