Inzulínová pumpa bez hadiček! VZP přidá diabetikům na komfort přes 50 tisíc ročně

29.11.2017 9:10

Všeobecná zdravotní pojišťovna umožní svým klientům s cukrovkou výrazně zvýšit komfort léčby. Jako vůbec první zdravotní pojišťovna se rozhodla od Nového roku přispívat diabetikům na takzvanou náplasťovou inzulínovou pumpu. Na rozdíl od běžných inzulínových pump, kdy diabetik nosí část zařízení v držáku na opasku a odtud je inzulín veden hadičkami do jeho těla, nová pomůcka je menší než krabička od sirek. Pacient si ji přilepí jako náplast například na paži a inzulín mu proudí do těla nepatrnou jehličkou. Diabetikům to znatelně usnadní každodenní život.

Inzulínová pumpa bez hadiček! VZP přidá diabetikům na komfort přes 50 tisíc ročně
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nové zařízení bude moci využít prakticky každý klient VZP, který nyní používá nebo by v budoucnu začal používat inzulínovou pumpu (momentálně jsou jich zhruba 4 tisíce). Těm diabetikům, kteří už pumpu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění mají, bude nicméně VZP na novinku přispívat až poté, co skončí životnost zařízení, které už užívají.

Vzhledem k tomu, že náplasťovou inzulínovou pumpu musí pacienti po třech dnech měnit, spotřebují jich deset za měsíc. To vyjde na 6 tisíc korun. Měsíční úhrada od VZP z toho přitom bude činit 4,5 tisíce korun (za rok cca 54 tisíc Kč). Zbývající část – tj. 25 % celkových nákladů – zaplatí sám zájemce. Úhrada bude podléhat schválení revizního lékaře.

Aby bylo zařízení kompletní, patří k němu ještě samostatná ovládací jednotka, velká jako menší mobilní telefon. Ta zajišťuje na dálku správné dávkování inzulínu a zároveň slouží jako glukometr. Její pořizovací cena je 7 tisíc korun. I zde uhradí VZP zájemcům 75 % z pořizovací ceny.

Průzkumy mezi uživateli inzulínových pump ukázaly, že 89 % z nich považuje náplasťovou novinku za usnadnění života. Uživatelé oceňují zejména to, že bezhadičkové zařízení je vodotěsné a nenápadné. Při sprchování, plavání či třeba při intimních chvílích je proto nemusejí odpojovat, což u klasických pump vesměs dělali. Kvůli tomu ovšem docházelo k přerušení toku bazálního inzulínu a tedy i kolísání glykemie.

V loňském roce vykázali lékaři cukrovku jako diagnózu u 548 886 klientů VZP. Náklady na péči o ně přesáhly 6,87 miliardy korun. To je už skoro polovina toho, kolik dá VZP ročně za léčbu všech pacientů s rakovinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…