Irena Petračková: Víme, v čem žadatelé o dotace nejvíc chybují. Začíná to záměrem...

22.04.2015 9:58

Nástupcem Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), z kterého mohli čeští podnikatelé v uplynulých letech čerpat dotace na své projekty, bude v nadcházejícím období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Irena Petračková: Víme, v čem žadatelé o dotace nejvíc chybují. Začíná to záměrem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Převážná většina oblastí podpor Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost přímo navazuje na programy předcházejícího operačního programu. Ten dosud podpořil 11 438 podnikatelských projektů, a to celkovou částkou přes 94 miliard korun. V Ústeckém kraji to bylo konkrétně 670 projektů ve výši bezmála 6,8 miliardy korun.

Podnikatelský projekt roku

Projekty podpořené evropskými dotacemi, díky kterým firmy úspěšně rozvíjí své podnikatelské aktivity, každoročně CzechInvest spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR oceňuje v rámci soutěže Podnikatelský projekt roku. V loňském ročníku uspěla mimo jiných i firma CEPS a.s. zabývající se servisem vysokotlakých ocelových potrubí, jejíž technické zázemí se nachází v Cítolibech u Loun. Díky podpoře inovovala technologický postup pro přípravu tlakové plynné směsi pro inertizaci potrubí.

Rady pro žadatele

Několikaleté zkušenosti agentury CzechInvest s administrací žádostí a čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU jí pomohly definovat několik oblastí, ve kterých žadatelé chybují, a na které by si tudíž měli dát pozor. K nejčastějším pochybením paří například nekvalitní podnikatelský záměr, kdy žádost o dotaci selže na tom, že žadatel nemá zcela jasnou představu o projektu, na který o dotace žádá. Dalším příkladem je také nedostatečná představa o zajištění finančního krytí projektu. Dotace jsou vypláceny až po realizaci projektu, proto je nutné, aby žadatel měl dostatečné finanční prostředky na realizaci projektu, ať již z vlastních zdrojů nebo zajištěných prostřednictvím půjčky či úvěru.

Zásadou je také dostatečně prostudovat veškeré relevantní dokumenty, například pokyny pro žadatele a příjemce či podmínky poskytnutí dotace. Důvodem pro odebrání podpory může být také, když žadatel nedodrží podnikatelský záměr, na základě kterého o dotaci žádal, nebo nedodrží stanovené termíny.

Programové období 2014-2020

Nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost přinese několik novinek. Více se zaměří na posílení role aplikovaného výzkumu a výzkumně-vývojových projektů. Šanci získat podporu však stále mají projekty například z oblasti inovací, regenerace a rekonstrukce nebo poradenství.

Podpora přednostně cílí na malé a střední podniky, nicméně specifické aktivity jsou mimo jiné vhodné taktéž pro velké podniky, podnikatelská seskupení, výzkumné organizace, provozovatele inovační infrastruktury, obecně prospěšné společnosti, neziskové organizace či orgány státní správy a samosprávy a jimi založené či zřizované organizace.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost má pět prioritních os:

• Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace
• Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků
• Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin
• Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií
• Technická pomoc

Financování

Celková alokace OP PIK je 4,3 miliardy EUR. V souladu s novými pravidly Evropské se ale mění maximální možná výše podpory, které mohou jednotlivé podniky získat. V případě malých firem je to 45 %, v případě středních 35 % a velké podniky dosáhnou maximálně na 25 %. Ve výjimečných případech, především u výzkumně-vývojových projektů, může být poskytnuta i zvýšená, až sedmdesátiprocentní podpora. Kromě dotací bude k dispozici také podpora ve formě finančních nástrojů, například zvýhodněných úvěrů, zárukči kapitálových investic.

Pro více informací je žadatelům k dispozici Zelená informační linka 800 800 777, a to v pracovní dny od 9.00 do 13.00. Své dotazy mohou směřovat také na e-mail programy@czechinvest.org nebo se obrátit přímo na regionální kancelář agentury CzechInvest na adrese Mírové náměstí 34, 400 01 Ústí nad Labem, tel.: 475 200 960, e-mail: ustinadlabem@czechinvest.org.

Ing. Irena Petračková, ředitelka regionální kanceláře Ústí nad Labem Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Psáno pro TEMA, magazín OHK Most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…