Italští manželé spojili svůj úspěšný vědecký život s brněnským ICRC

24.02.2014 18:16

Vědecká skupina vedená Dr. Giancarlem Forte, který je členem Integrovaného centra celulární terapie a regenerativní medicíny Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) popsala významný objev, který v dlouhodobém horizontu povede ke schopnosti kontrolovat rozmnožování a diferenciaci kmenových buněk pacientů tak, aby lékaři mohli využít personalizované léčebné přístupy k léčení srdečních onemocnění.

Italští manželé spojili svůj úspěšný vědecký život s brněnským ICRC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Článek publikovaný v prestižním ACS Nano vznikl ve spolupráci s National Institute for Materials Science (NIMS, Japansko), University of Porto (Portugalsko) a jinými mezinárodními spolupracovníky z Finska, Saudské Arábie a Nizozemska. Konkrétně popisuje signální dráhu lidských srdečních kmenových buněk, která jim umožňuje odpovídat na dynamické změny prostředí, čím je možné ovlivnit osud a funkci těchto buněk.

Dr. Forte a jeho tým jsou schopni  zreprodukovat změny v mechanice srdečního tkaniva vyvolané patologickými událostmi jako například infarkt myokardu v in vitro kulturách (buňky mohou být extrahovány relativně jednoduchým a neinvazivním způsobem z tkáně pacientů trpícich srdečními chorobami). Tyto změny jsou kontrolovány pomocí „chytrých“ bio-nanomateriálů, které detekují přítomnost a funkci dvou proteinů podílejících se na migraci a diferenciaci srdečních kmenových buněk získaných ze srdečního svalu kardiologických pacientů.

"Naše studie poskytla důkaz, že schopnost srdečních kmenových buněk vytvářet nové stahování-schopné  buňky může být kontrolována mechanickou stimulací", říká dr. Giancarlo Forte, spoluředitel Integrovaného centra celulární terapie a regenerativní medicíny FNUSA-ICRC“.

"V loňském roce publikovali vědci FNUSA-ICRC 163 vědeckých článků", říká dr. Gorazd B. Stokin, ředitel FNUSA-ICRC. "Výsledky našich výzkumných aktivit byly zveřejněny v prestižních časopisech jako např. New England Journal of Medicine, Chemical Reviews, EMBO Journal, Nucleic Acids Research, Neurology, Stem Cells, nebo International Journal of Cardiology. Článek Dr. Forteho patří mezi naše nejlepší publikace".

Dr. Giancarlo Forte, italský státní příslušník, studoval buněčnou a molekulární biologii na univerzitě “Tor Vergata” v Římě a pracoval jako výzkumný pracovník na univerzitě v Tübingen v Německu, v Italském ústavu pro kardiologický výzkum a jako seniorní výzkumný pracovník v Národním ústavu pro materiálovou vědu (NIMS) v Japonsku. V roce 2013 se společně se svou manželkou Stefanií přestěhoval do Brna. Ta pracuje také pro FNUSA-ICRC jako výzkumný pracovník a je rovněž jedním z autorů zmíněného článku. Dr. Stefania Pagliari po studiích v Římě na stejné univerzitě v Římě jako její manžel získala grant od Japonské společnosti pro podporu vědy. V Japonsku pracovala v ústavu NIMS od roku 2011 až do přestěhování do Brna. "Líbí se nám žít v Brně", říká, "hlavně oceňujeme  tichou atmosféru a mezinárodní prostředí“.

"To, že se našemu centru podařilo přesvědčit vědecky úspěšný italský pár, aby se přestěhoval z Japonska do Brna ukazuje, že jsme centrem atraktivním s vysokým badatelským potenciálem”, říká Josef Čekal, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…