JCCR: Jihočeši znovu bodovali ve Velké ceně cestovního ruchu, tentokrát se Zlatou stezkou

20.01.2020 13:30

Z dvojice mezinárodních veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour, které v neděli 19. ledna skončily v Brně, si Jihočeši za své aktivity v oblasti turismu přivezli domů další významné ocenění.

JCCR: Jihočeši znovu bodovali ve Velké ceně cestovního ruchu, tentokrát se Zlatou stezkou
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

Tandem loňských vítězných trofejí, získaných Jihočeskou centrálou cestovního ruchu (JCCR) v rámci 12. ročníku Velké ceny cestovního ruchu v kategoriích Nejlepší jednotná kampaň za Jižní Čechy Pohodové a Nejlepší turistický produkt za Pivní stezky v jižních Čechách, nyní rozšířilo druhé místo v kategorii Nejlepší turistický produkt za projekt Zlaté stezka.

Vyhlašovateli letošního 13. ročníku této prestižní odborné soutěže byly stejně jako v předchozích letech vydavatelství COT media a společnost Veletrhy Brno. Smyslem soutěže je každoročně upozornit na výjimečné projekty z různých segmentů turismu a na atraktivní novinky z oboru. S trofejemi z Brna tak odjíždějí autoři vydařených turistických produktů a elektronických projektů, zadavatelé kvalitních marketingových kampaní, tvůrci lázeňských a wellness balíčků, stejně jako představitelé oblíbených cestovních kanceláří.

„Největším oceněním jsou pro nás především spokojení návštěvníci, kteří k nám ve stálém hojnějším počtu přijíždějí z celého světa. A není třeba připomínat, že právě oni jsou velmi významným zdrojem příjmů státních, krajských i obecních rozpočtů. Cestovní ruch je důležitou součástí národního hospodářství a stejně jako jiná odvětví potřebuje kvalitní a erudované profesionály. Proto nás nesmírně těší ocenění udělená odborníky, protože jsou důkazem toho, že jdeme správnou cestou,“ okomentoval verdikt poroty letošní Velké ceny cestovního ruchu ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Nově vyznačené turistické trasy o celkové délce 631 kilometrů, které vznikly v rámci projektu Interreg, navázaly na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. „Projekt Zlatá stezka – síť turistických cest na Zelené střeše Evropy, jenž rozšířil dříve existující dálkovou turistickou trasu z Bavorska nově o jihočeskou a západočeskou část, je také vynikajícím příkladem skvěle fungující přeshraniční spolupráce,“ poznamenal Polášek.

Trasy jsou vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy) a jsou také osazeny odpočívadly a informačními panely. Turistům slouží od května 2018. „Hlavní trasa české Zlaté stezky je dlouhá 289 kilometrů. Jihočeská část měří 86 kilometrů a západočeská pak 203 kilometrů,“ doplnila manažerka projektu Zlatá stezka Eva Borsányi.

Zlatá stezka byla výnosnou obchodní trasou

Zlatá stezka je souhrnným názvem pro celý systém severojižních středověkých obchodních cest. Vycházela z Německa, překračovala Šumavu a spojovala také Čechy s Podunajím a zeměmi dál na jih. Pojmenování „Zlatá“ získala v 16. století díky mimořádné výnosnosti obchodu, a to hlavně se solí. Odtud pochází i označení soli jako bílého zlata. Kromě soli se po této stezce do Čech přiváželo víno a plátno, vyvážely se ryby, slad, máslo a med.

„Zlatá stezka vstupuje do jižních Čech na hraničním přechodu Mlaka/Bischofsreut a ubírá se po historické trase staré obchodní cesty se solí územím Národního parku Šumava přes České Žleby, Stožecká luka a vesničku Dobrá na Volary s typickými roubenkami,“ přiblížila Borsányi.

Z Volar stezka pokračuje na Prachatice, cestou míjí zříceninu hradu Hus a Libínské sedlo s nedalekou rozhlednou. Následují Prachatice a jejich muzeum s interaktivní expozicí Zlaté stezky. Z Prachatic míří Zlatá stezka přes Husinec, rodiště Mistra Jana Husa, do Vimperka, dalšího cíle karavan soumarů se solí. Odsud pokračuje dál na západ mírně zvlněnou šumavskou krajinou, přes Zdíkov, Stachy a Úbislav až do Kašperských Hor, kde vstupuje do Plzeňského kraje. Toto královské město je díky svému malebnému okolí a hradu Kašperk jedním z klenotů Šumavy. Z Kašperských Hor pokračuje Zlatá stezka přes Velhartice, Nýrsko, Kdyni, Domažlice dál krajinou Českého lesa až do Chodovy Plané.

Více informací lze nalézt ZDE a ZDE.

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního Systému Cestovního Ruchu Jihočeského kraje na www.jiznicechy.cz. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…