JCCR: V Nové Bystřici založili tradici běhu do České Kanady. Akce podpořila osmiletého zdravotně postiženého Jana Šánu

05.10.2016 12:43

Nabídku četných aktivit v Nové Bystřici letos rozšířil první ročník běžeckého závodu. V městečku si sportovci organizují své akce většinou sami. Běh Českou Kanadou byl zčásti výjimkou, protože se na něm kromě místních atletů podílela i radnice. Stal se zároveň charitativním projektem se snahou podpořit zdravotně postiženého osmiletého chlapce. Záměr pomoci Honzovi Šánovi z Hradiště pořadatelům i díky projektu Jižní Čechy olympijské vyšel.

JCCR: V Nové Bystřici založili tradici běhu do České Kanady. Akce podpořila osmiletého zdravotně postiženého Jana Šánu
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

„Určitě jsme nečekali, že zájem o běžecký závod bude tak veliký. Jen mezi dospělými se zapojilo zhruba 120 startujících. V rámcových závodech si zaběhaly děti do 13 let. Premiéra účastníky vesměs příjemně překvapila a nás jako pořadatele potěšila,“ uvedla pracovnice informačního centra v Nové Bystřici Petra Vacková. V městečku jsou tradiční městské slavnosti, pořádají zde koncerty vážné hudby nebo divadelní představení pro děti i dospělé. Populární je jahodobraní, při kterém se soutěží v pojídání jahodových knedlíků. Letos jich vítěz spolykal 51. Na konci srpna zde mají Loučení s prázdninami pro děti.

Běh Českou Kanadou byl novinkou, která se ujala. Dvě tratě pro dospělé měřily 6,5 a 10,5 kilometru a obě byly dostatečně využité. Pro muže i ženy byly vypsány dvě kategorie - do 40 a nad 40 let. Zváni byli všichni zájemci o pohyb, na výkonnosti se tolik nelpělo. Každý účastník dostal pamětní medaili a po běžeckém výkonu si mohl dopřát i večerní taneční zábavu s muzikou. Nejlepší obdrželi ceny, které připravilo město Nová Bystřice se sponzory. Děti do 13 let měly čtyři běžecké kategorie a závody o ceny pro ně byly připravené bez úhrady startovného.

Program zaujal i návštěvníky z větších dálek, přijeli lidé ze Slovenska i Rakouska

Snahou organizátorů běhu také bylo podpořit osmiletého Honzu Šánu z Hradiště u Nové Bystřice, který je odmalička zdravotně postižený. Záměr vyšel nad očekávání. Pořadatelé dali dohromady částku 33 900 korun. „Dalších téměř 50 tisíc korun získal Honzík díky mobilní aplikaci EPP - Pomáhej pohybem od Nadace ČEZ," sdělila Vacková. Konstatovala, že se potřebných 110 tisíc bodů v aplikaci díky pochopení mnoha lidí povedlo nashromáždit za rekordní tři dny.

Necelý rok od nápadu k realizaci docela rozsáhlé akce v Nové Bystřici stačil na to, aby bylo dost nadšených návštěvníků nejen mezi běžci. „Jsem velice rád, že jsme mohli závod uspořádat. Mám radost z výsledné částky, kterou jsme pro Honzíka nastřádali, i z pozitivních ohlasů od účastníků závodu,“ řekl hlavní organizátor běhů Tomáš Kamas. „Chtěl bych poděkovat sponzorům, dobrovolníkům, městu Nová Bystřice i za podporu z programu Jižní Čechy olympijské," dodal. Mezi účastníky prvního ročníku závodu byli také běžkyně a běžci například z Prahy či Plzně, přijeli Slováci nebo Rakušané. Pořadatelé využili prostředky z programu Jižní Čechy olympijské na zajištění zázemí závodů, na propagaci, ceny, přesnou časomíru a ozvučení.

Nová Bystřice: Pod příhraniční město Nová Bystřice na jihu Čech spadají i obce a osady Albeř, Artolec, Blato, Hradiště, Hůrky, Klášter, Klenová, Nový Vojířov, Ovčárna, Senotín, Skalka a Smrčná. Celkem zde žije přes 3 000 obyvatel. Nejbližším větším městem je Jindřichův Hradec. Na železniční trati mezi oběma městy se o sobotách v sezoně jezdí zvláštním vlakem s parní lokomotivou, což se líbí hlavně dětem. Lákavou turistickou atrakcí je i Veterán muzeum Nová Bystřice, které je prvním a největším muzeem amerických předválečných automobilů v Čechách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…