JE Temelín plánovaně vymění palivo v reaktoru prvního bloku. Na odstávku posiluje proticovidová opatření

27.03.2021 14:02

Téměř čtrnáct tisíc činností včetně výměny paliva čeká na energetiky během plánované odstávky prvního bloku temelínského bloku. Ta začne dnes večer a bude probíhat ve zpřísněném „covid režimu“. V praxi to může znamenat až tisíc testů denně. Na práce si energetici naplánovali dva měsíce.

JE Temelín plánovaně vymění palivo v reaktoru prvního bloku. Na odstávku posiluje proticovidová opatření
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Během odstávky očekávají energetici v areálu elektrárny navíc až pět stovek nových zaměstnanců dodavatelských firem. Před odstávkou tak ještě zpřísnili proticovidová ochranná opatření.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

„Půjde vůbec o první temelínskou odstávku, při které budeme v plném rozsahu testovat. Na zvýšený nápor lidí jsme připraveni personálně i logisticky. U klíčových profesí máme striktně oddělené týmy A a B. U těchto lidí navíc zkrátíme týdenní periodu testování, zahraniční pracovníky budeme prvních pět dní testovat v podstatě každý den,“ uvedl příklady zesílených opatření Jan Kruml, ředitel elektrárny Temelín.

Systém testování pracovníků vedení elektrárny spustilo začátkem února a postupně ho posilovalo. Aktuálně umožňuje denně provádět až 1000 testů. „Jako prvek kritické infrastruktury musíme být přísnější a v předstihu před celostátními opatřeními. Odstávku můžeme zvládnout kvalitně a včas, jen pokud na elektrárně udržíme příznivou situaci. V Dukovanech se nám to při odstávce čtvrtého bloku daří a stejně jsme připraveni i v Temelíně,“ ujistil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 14 tisíc činností včetně 73 investičních akcí. K pravidelným akcím patří výměna cca čtvrtiny paliva (letos konkrétně 48 ze 163 palivových souborů) a kontroly bezpečnostních systémů. „Vedle toho nás i letos čeká náročná výměna obou separátorů. V harmonogramu této akce je až 500 dílčích činností a stejně jako loni na druhém bloku, i tady očekáváme následně zvýšení výkonu, řádově v jednotkách megawatt,“ upřesnil Jan Kruml.

Hodně práce bude kolem turbíny. Energetici zde instalují speciální zařízení na snížení chvění a posílí diagnostický systém. Hned sedm investičních akcí proběhne na systému cirkulační chladicí vody. V elektrické části vymění jeden z blokových transformátorů. Z bazénu vedle reaktoru do skladu v areálu elektrárny technici přesunou tři kontejnery naplněné použitým palivem. 

Druhý blok byl v provozu od poloviny loňského května. Vlastní odstavení ČEZ plánuje na dnešní večer a dojde k němu při přibližně třetinovém výkonu reaktoru. 

I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Odstávku druhého bloku energetici naplánovali na začátek července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…