Jáchymovské peklo zůstává odkazem pro budoucí generace

23.05.2016 22:01

Tuto sobotu se sešli v Jáchymově na Karlovarsku bývalí političtí vězni komunistického režimu, představitelé státu, měst, církve a armády, aby uctili památku těch, kteří byli jako muklové v padesátých letech zneužiti jako pracovní síla pro těžbu uranové rudy a zároveň byli vystaveni krutému zacházení.

Jáchymovské peklo zůstává odkazem pro budoucí generace
Foto: commons.wikimedia.org/che
Popisek: Památník Vojna, v letech 1947-49 tábor pro německé válečné zajatce, v letech 1949-51 tábor nucených prací, 51-61 vězení pro politické vězně

Od jara roku 1949 bylo zřízeno v oblasti Jáchymovska, Horního Slavkovska a Příbramska osmnáct trestaneckých pracovních táborů a celkem jimi během dvanácti let prošlo asi 65 tisíc vězňů, z nichž čtyři a půl tisíce tamější podmínky nepřežilo. Bohužel i ti, kteří přežili a vrátili se v šedesátých letech v zuboženém stavu domů, se ve většině případů nevyhnuli zdravotním následkům působení uranové radioaktivity.

Hlavní vzpomínková akce proběhla pod záštitou Konfederace politických vězňů u památníku, který je koncipován jako křížová cesta ke svobodě, složený z Brány svobody a patnácti kamenů se jmény táborů, kde byli političtí vězni nasazeni. Pro připomínku těchto táborů a uranových dolů vznikla naučná stezka, kterou ročně navštíví tisíce návštěvníků.

Zazněly projevy, které měly společnou myšlenku a to, udržet v naší zemi principy demokracie a předat odkaz budoucím generacím, aby se taková historie již nikdy neopakovala. „Jste svědky, že hrůzy komunistů byly realitou, na to nesmíme nikdy zapomenout. Nezbavujme se hodnot, jako je svoboda, demokracie, neopouštějme vizi svobodného, ale i zodpovědného světa, protože to jsou hodnoty, které jste uznávali a za které jste bohužel trpěli v lágrech. Čest vaší památce,“ uvedl ve svém projevu místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Jáchymovské peklo zůstává odkazem pro budoucí generace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…