Jak dopravní podnik zvládl nárůst cestujících během hokejového MS?

26.05.2015 19:54

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) přepravil metrem během konání hokejového MS v Praze o 6 – 8 procent více cestujících, než činí průměr běžného pracovního dne. V mimopracovních dnech byl dlouhodobý průměr překročen o 10 – 12 procent. Během šampionátu společnost neznamenala žádný problém, který by omezil nebo dokonce ohrozil přepravu fanoušků na hokejové zápasy.

Jak dopravní podnik zvládl nárůst cestujících během hokejového MS?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak metra projíždějící stanicí

Stanicí metra B Českomoravská, která byla centrem hokejového dění během šampionátu, prošlo podle on-line počítadel nejvíce cestujících (114 735) v úterý 12. května, tedy v jediný pracovní den, kdy se v rámci MS hrály v Praze tři zápasy. Průměrný obrat cestujících ve stanici Českomoravská dosahoval ve hracích dnech počtu cca 75 000, což představuje zhruba trojnásobek běžné přepravní kapacity. V jízdenkových automatech umístěných ve stanici byla zaznamenána tržba převyšující 1 mil. Kč, tedy 2,5krát vyšší, než ve stejném období v květnu 2014. DPP se tedy vyplatilo přeorganizovat umístění automatů v okolí stanice.

„Velmi nás těší, že jsme během konání MS v hokeji nezaznamenali žádný problém, který by omezil přepravu fanoušků na zápasy. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci a zajištění provozu při tomto šampionátu. Jako funkční a účinné se ukázalo navýšení počtu spojů metra a přepravní kapacity tramvají v době konání zápasů,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva DPP Jaroslav Ďuriš.

Klíčové bylo také zkrácení intervalů a prodloužení provozu metra během finálového dne. Po skončení slavnostního ceremoniálu bylo od 23.00 do 24.00 hodin ve stanici Českomoravská zaznamenáno 14 500 cestujících. Tento počet by běžný provoz metra v těchto hodinách nebyl schopný obsloužit.

DPP během MS také operativně reagoval na pořádání projekcí hokejových zápasů na Staroměstském náměstí pásmovým posílením provozu na lince metra A. Během konání celého MS byli v okolí stanice Českomoravská nasazeni informátoři DPP, kteří společně s pracovníky bezpečnostních agentur usměrňovali průchod cestujících, aby nedocházelo ke kolizím nebo překročení kapacity stanice.    

Přehled dopravních opatření a statistik během hokejového MS:

Metro

·        Denně (v hracích dnech) bylo na trase B nasazeno navíc 6 – 9 souprav.

·        Provoz byl posílen podle typu hracího dne cca 9 hodin denně, 2 hodiny před každým utkáním až do konce odvozu návštěvníků z večerního utkání.

·        Proti běžnému provozu bylo najeto navíc 112 985 vozokilometrů (na lince A i B).

·        Na poslední dva hrací dny byl posílen provoz i na trase A  6 soupravami z důvodu umístění projekčních ploch na Staroměstském náměstí.

 

Tramvaje

·        Byla navýšena přepravní kapacita jednotlivých pravidelných spojů jedoucích okolo O2 arény.

·        Všechny spoje byly celodenně dvouvozové nebo typu KT a 15T (včetně nočního provozu).

·        Navýšení přepravní kapacity přineslo nárůst celkem 48 059 ujetých kilometrů.

·        Denně (v hracích dnech) bylo ve vozovnách připraveno k okamžitému operativnímu použití 8 záložních tramvajových vlaků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…