Jak je na tom vaše trávení?

19.10.2015 13:40

Nechte si zkontrolovat střeva ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Jak je na tom vaše trávení?
Foto: Všeobecná fakultní nemocnice
Popisek: Všeobecná fakultní nemocnice, logo.

Správné trávení může být ovlivněno mnoha faktory – skladbou stravy, pravidelným pohybem, záněty trávicího traktu nebo dokonce rakovinou střev. Ve výskytu kolorektálního karcinomu i úmrtnosti na něj se v evropských i světových statistikách drží Česká republika na nepopulárním prvním místě. Veřejnost proto bude mít možnost v úterý 20. října mezi 9. a 17. hodinou na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou konzultovat své zažívací potíže a podezření na další možné nemoci s lékaři. Více informací naleznete na www.rokprevence.cz.

V posledních letech trpí kolorektálním karcinomem 63/100 tis. českých žen a dokonce 95/100 tis. mužů. Mezi rizikové faktory patří obezita, kouření, konzumace většího množství alkoholu, úprava jídla a celková skladba jídelníčku. „Závažnou, nemoc představují i idiopatické střevní záněty. Jedná se o nemoci, u kterých zatím přesně neznáme příčinu vzniku, patří sem Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. V současnosti však již existuje účinná léčba, a čím dříve se zahájí, tím lépe pro pacienta,“ upozorňuje MUDr. Karel Lukáš, CSc., primář IV. interní kliniky – kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se v Roce prevence v říjnu zaměřuje právě na nemoci trávicího traktu, které mohou způsobit trávicí potíže. V úterý 20. října od 9 do 17 hodin na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou bude mít veřejnost možnost projít se zvětšenou maketou střeva a podívat se, jak funguje a vypadá zevnitř. S přítomnými lékaři pak budou moci zájemci konzultovat své potíže. Návštěvníci také obdrží testovací kazetky na odběr stolice s návodem na použití. Zájemci mohou svůj vzorek v následujících dnech odevzdat k testování ve Fakultní poliklinice VFN v Odběrovém centru, Karlovo náměstí 32, Praha 2.

„Je známé, že Česká republika drží prvenství ve výskytu karcinomu střev. Přitom dietní návyky a životní styl mají podle dostupných údajů vliv na vznik této nemoci ze 70-80 %. Proto považujeme za důležité na to veřejnost upozornit a podpořit je v rozhodnutí, aby vyšetření podstoupili,“ doplňuje ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA.

Co Všeobecná fakultní nemocnice ještě do konce Roku prevence chystá?

  • Říjen
  • Trávicí potíže – 20. 10. 2015
  • Listopad
  • Onkologie
  • Prosinec
  • Nemoci ledvin
Více informací o projektu se dozvíte na www.rokprevence.cz
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…