Jak můžete pomoci handicapovaným? Předejte jim staré elektro

20.11.2014 12:33

Na devět tisíc handicapovaných lidí, kteří by mohli pracovat v chráněných dílnách, registrují úřady práce jen v Moravskoslezském kraji. Míst, která by pro jejich zaměstnávání byla vhodná, ale není ani 300.

Jak můžete pomoci handicapovaným? Předejte jim staré elektro
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Změnit tuto nepříznivou situaci chce projekt kolektivního systému pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN. Nese název Firma A++ a byl spuštěn začátkem letošního roku právě v Moravskoslezském kraji.

„Cílem projektu je zajistit přímé propojení regionálních firem, které chtějí předat staré elektro k recyklaci, se zpracovateli v nejbližším okolí, kteří umožňují pracovní uplatnění handicapovaným,“ vysvětluje generální ředitel ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.

Na severní Moravě a ve Slezsku se do projektu od začátku roku 2014 zapojily už tři desítky firem, které tím pomáhají zajistit práci desítkám handicapovaným zaměstnancům chráněných dílen v Opavě a Bruntálu. Postupně se přidávají i podniky z dalších regionů.

„Zatím se připojili podnikatelé z Jihočeského a Pardubického kraje, spotřebiče od nich zpracovávají handicapovaní z chráněné dílny v Týně nad Vltavou a S-Firmy v Moravanech,“ upřesňuje Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu a dodává: „Uvítáme, když se součástí projektu Firma A++ stanou i další podnikatelské subjekty ve zmiňovaných krajích i dalších regionech České republiky.“

Šedesát tun pro opavskou charitu

Díky projektu přibylo práce například Chráněné technické dílně opavské charity ve Velkých Hošticích. Ročně zde zpracují na 500 tun odpadu včetně nebezpečného, prostřednictvím ELEKTROWINu se sem loni dostalo ke zpracování něco kolem 10 tun spotřebičů.

„Letos už je to kolem 60 tun, a to také díky projektu Firma A++,“ vypočítává vedoucí střediska Tomáš Schaffartzik. Podle Schaffartzika se do Velkých Hoštic dřív nedostával ke zpracování prakticky žádný materiál z Opavska.

Pracovníci hoštické chráněné dílny dokáží rozebrat na prvočinitele prakticky cokoli – od fénu po pračku. Výjimkou jsou například chladicí zařízení, k jejichž recyklaci je zapotřebí vysoce specializovaná technologie. Malých spotřebičů, jako jsou právě fény, ale přibývá teprve v poslední době.

V prostorách chráněné dílny funguje zároveň sběrný dvůr, kam lidé z okolí odkládají vysloužilé spotřebiče přímo. Teprve když před jeho vstupní bránu ELEKTROWIN přistavil speciální červený kontejner na drobné elektro, uvědomili si místní ve větší míře, že ani tito malí domácí pomocníci nepatří do běžné popelnice.

„Za rok už jsme jich díky tomu zpracovali půldruhé tuny,“ oceňuje Tomáš Schaffartzik.

Proč se zapojují firmy?

Jednou z prvních společností, které se do projektu Firma A++ zapojily jako dodavatelé spotřebičů pro chráněné dílny, je FORMPROJEKT, spol. s r.o. z Fulneku.

„Je žádoucí, aby se i malé a střední firmy podílely na společenské odpovědnosti a dokázaly se podílet na podpoře sociálních projektů,“ říká Radka Pavlíčková, která má ve firmě společně s ekologem v kompetenci nakládání s elektroodpadem. „Ostatně filantropie je součástí společenské odpovědnosti firem a současně jednou z aktivit, kterou se společnost zavázala ve svém podnikatelském plánu,“ doplňuje.

„Zaměstnanci jsou běžně zvyklí třídit jakýkoliv odpad, v případě elektroodpadu jsme tentokrát zvolili možnost zapojení do projektu Firma A++  a využít služeb chráněných dílen,“ vysvětluje jednatel společnosti Miroslav Fiebrich. „Za naši společnost můžeme zapojení do projektu doporučit,“ dodává.

Charita Opava

Charita Opava pomáhá handicapovaným už 25 let. Začátkem letošního listopadu převzali její zástupci v Senátu Parlamentu ČR ocenění Neziskovka roku 2014 v kategorii velkých neziskovek, udělované Nadací rozvoje občanské společnosti. Více na www.charitaopava.cz.

FORMPROJEKT, spol. s r.o.

Společnost se zabývá konstrukcí a výrobou nástrojů, forem a přípravků pro tváření kovů.  Je dodavatelem komponentů automobilovému průmyslu, potravinářskému průmyslu, výrobcům bílé a černé techniky a nositelem certifikátu ISO 9001 a 14001. Zaměstnává 45 lidí.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval 12 000 000 vyřazených elektrospotřebičů o hmotnosti více než 200 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost není založená za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1 250 sběrných míst v 1 330 městech a obcích, 2 500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3 500 obcích. Celkově sběrnou síť tvoří více než 12 000 míst zpětného odběru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…