Jak postupovat při dopravní nehodě

20.01.2017 11:49

Dopravní nehoda může potkat každého řidiče. Nezávisle na tom, zda je způsobena vlastním nebo cizím zaviněním. Kdyby se vám tato nepříjemná událost stala, měli byste být připraveni a znát, jak správně postupovat.

Jak postupovat při dopravní nehodě
Foto: Tým silniční bezpečnosti
Popisek: Nehoda

1. Zastavte vozidlo a zabezpečte místo autonehody
Podle situace zapněte výstražná světla, umístěte výstražný trojúhelník a oblékněte si reflexní vestu.

2. Zkontrolujte, zda není někdo zraněný
V případě, že došlo při autonehodě ke zranění, poskytněte zraněnému první pomoc. Okamžitě zavolejte rychlou záchrannou službu a Policii ČR.

3. Bez zranění účastníka nehody volejte Policii ČR od škody 100 000 Kč
V České republice je nutné zavolat Policii ČR u škody, která přesáhne hranici 100 000 Kč. Do této hranice škody stačí vlastní záznam o nehodě. Výši škody určíte vlastním odhadem. Výjimkou je situace, kdy byl někdo při dopravní nehodě zraněný. Potom se Policie ČR volá vždy. Zrovna tak musíte policisty zavolat, jestliže byl poškozen majetek třetí osoby, komunikace, dopravní značky nebo nedošlo ke vzájemné dohodě účastníků o průběhu nehody apod.

4. Tiskopis Evropský záznam o nehodě
Bez účasti policie je nutné sepsat záznam o nehodě, nejlépe tzv. Evropský záznam o nehodě. Díky němu nebudete příliš váhat, co má záznam obsahovat. Záznam o dopravní nehodě by měli podepsat všichni účastníci. Měli byste mít k dispozici SPZ, VIN, druh auta, kontaktní údaje (adresa, jméno, telefon), číslo zelené karty, číslo pojistné smlouvy, jméno pojistitele apod. od všech účastníků autonehody. Jestliže jsou k dispozici svědci, nezapomeňte si vzít kontakty i na ně, případně se můžou do záznamu vyjádřit a podepsat se. Pokud nemáte k dispozici zmíněný formulář, nezmatkujte. Zápis o dopravní nehodě může mít jakoukoliv písemnou formu, jen musí obsahovat všechny důležité informace a vlastnoruční podpisy účastníků.

5. Odvoz nebo odtah vozidla
Havarované vozidlo nenechávejte na silnici. Vždy je nutné ho odstranit. Pokud je nepojízdné, kontaktujte asistenční službu, která vám zajistí odtah auta.

6. Předání záznamu o autonehodě pojišťovně
Co nejdříve po dopravní nehodě nahlaste škodní událost pojišťovně. Pojišťovna vám sdělí, co všechno musíte doložit a jaké formuláře je potřeba vyplnit. Nemusíte nikam chodit, dnes se vše řeší emailem.

Další doporučení

  • vždy je potřeba udělat fotodokumentaci a nakreslit situační plánek autonehody
  • v zahraničí pamatujte na to, že můžou být poněkud odlišná pravidla, zejména ohledně zavolání místní policie, kterou proto vždy k dopravní nehodě zavolejte
  • pokud nejste bez nepřiměřeného úsilí schopni po autonehodě obnovit provoz, zavolejte policii
  • nenaleťte falešným nebo nepříliš seriózním asistenčním službám, které na vás chtějí hodně vydělat
  • informace o pojišťovně škůdce lze dohledat za pomoci České kanceláře pojistitelů

Úplným závěrem musíme zdůraznit jednu důležitou a zákonnou povinnost. Každý účastník silničního provozu musí mít uzavřené pojistné ručení. To zajišťuje krytí vzniklé škody v případě, že ji způsobíte druhé osobě. Jestliže vznikla škoda vám, pojištění je vypláceno z povinného ručení (ZDE) škůdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…