Jak postupovat při stížnosti na portál Znamylekar.cz?

28.01.2017 13:38

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejňuje informace o možném postupu při stížnosti na zpracování osobních údajů na portálu www.znamylekar.cz.

Jak postupovat při stížnosti na portál Znamylekar.cz?
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Zprostředkování stížnosti na zpracování osobních údajů lékařů na portálu www.znamylekar.cz Úřadem pro ochranu osobních údajů:

Na Úřad pro ochranu osobních údajů se obracejí lékaři, kteří se domnívají, že provozovatel portálu www.znamylekar.cz zpracovává vedle běžně dostupných osobních údajů o lékařích také některé další osobní údaje a zejména v rámci profilu lékaře umožňuje zveřejňování subjektivních hodnocení a komentářů způsobem, který je v rozporu s pravidly pro ochranou soukromého a osobního života nebo osobních údajů tak, jak je definují ustanovení zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.

Provozovatelem portálu www.znamylekar.cz je polská společnost ZnanyLekarz Sp. z. o.o., se sídlem Kolejowa 5/7, 01-217 Warszawa. Tato společnost se sídlem mimo území České republiky nepodléhá dozorové působnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů.

V daném případě je příslušným úřadem, v jehož působnosti je posoudit soulad prováděného zpracování s právními předpisy, úřad Generálního inspektora pro ochranu osobních údajů v Polské republice.  Ve smyslu čl. 14 úmluvy Rady Evropy č. 108 ze dne 28. ledna 1981, o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat, je tento dozorový úřad povinen poskytnout pomoc kterékoliv osobě, jež má bydliště v České republice, při výkonu práv stanovených právním řádem Polské republiky. Úřad pro ochranu osobních údajů je na základě uvedené úmluvy povinen být nápomocný k podání žádosti, stížnosti, či podnětu kterékoliv osoby s bydlištěm na území České republiky ve věci podezření na závadné zpracování osobních údajů příslušnému úřadu v Polské republice konkrétně tím, že zajistí překlad podnětu do polského jazyka a postoupí je uvedenému polskému úřadu.  

Pokud se rozhodnete využít Úřad pro ochranu osobních údajů jako prostředníka pro Vaše podání ve věci zpracování Vašich osobních údajů provozovatelem portálu www. znamylekar.cz, které pokládáte za zpracování závadné, polskému úřadu, prosím věnujte náležitou pozornost tomu, aby Vaše podání bylo úplné a aby obsahovalo všechny údaje a informace, které jsou nezbytné pro řízení v Polské republice.

·         adresát podání: GENERALNY INSPEKTOR OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH, dr. Edyta Bielak-Jomaa, prostřednictvím Úřadu pro ochranu osobních údajů,  Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7;

·         Vaše identifikační údaje: jméno, příjmení, doručovací adresa, vlastnoruční, úředně ověřený podpis;

·         označení subjektu, který zpracovává Vaše osobní údaje (ZnanyLekarz Sp. z. o.o., se sídlem Kolejowa 5/7, 01-217 Warszawa);

·         uveďte, kterých Vašich osobních údajů (nebo jejich kategorií) se žádost týká;

·         uveďte, co je účelem Vaší žádosti;

·         popište činnosti subjektu, při kterých došlo (dle Vašeho názoru) k závadnému zpracování Vašich osobních údajů;

·         k Vašemu podání přiložte listiny či jiné materiály (příp. jejich kopie), kterými lze doložit Vaše tvrzení (např. Vaši úplnou korespondenci s Vámi označeným subjektem).

V podání upozorňujícím na porušení pravidel ochrany osobních údajů je třeba uvést konkrétní informace a zejména postupy, při kterých podle Vašeho názoru dochází k porušení ochrany osobních údajů:

Z hlediska zásady legitimity zpracování a omezení zpracování účelem – popište, jakým konkrétním způsobem prováděné zpracování zasahuje do Vašeho soukromí, zejména pokud se domníváte, že jsou Vaše osobní údaje shromažďovány a zpracovávány pod záminkou deklarovaného účelu či činnosti  k  účelům nebo činnostem jiným (nedefinovaným, skrytým či zastřeným). Uveďte příklady, kdy podle Vašeho názoru dochází ke sdružování Vašich osobních údajů shromážděných k rozdílným účelům.

Z hlediska zásady potřebnosti a přiměřenosti (proporcionality) – uveďte konkrétní údaje, u nichž se domníváte, že jsou zpracovávány nad rámec nezbytného (zákonného a legitimního) účelu zpracování, tedy ve větším rozsahu, než je pro účel zpracování deklarovaný provozovatelem portálu Známý lékař nezbytné.

Z hlediska zásady průhlednosti (transparentnosti) – uveďte případy, v  nichž nemáte dostatečný přístup k informacím o tom, za jakým účelem a jakými způsoby jsou Vaše osobní údaje zpracovávány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…