Jak přežít? Vojáci připravují novináře na nebezpečné situace

12.04.2015 19:03

V pátek 10. dubna byl zahájen ve Vojenském újezdu Březina Kurz speciální přípravy pro krizové situace. Nastoupilo do něj celkem 14 novinářů a humanitárních pracovníků, kteří zastupují například zpravodajskou agenturu ČTK, vydavatelství Economia, Český rozhlas, Český červený kříž, Charitu Česká republika či organizaci Člověk v tísni.

Jak přežít? Vojáci připravují novináře na nebezpečné situace
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Týdenní kurz je pořádán každoročně odborem komunikace MO ve spolupráci s Velitelstvím výcviku - Vojenskou akademií ve Vyškově. Zahrnuje teoretickou část s navazujícím praktickým výcvikem, kdy se účastníci vyrovnávají nejen s velikou psychickou a fyzickou zátěží, ale také se učí zvládat techniky vyjednávání v krizovém prostředí. Náplň kurzu dále tvoří orientace v neznámém terénu za ztížených podmínek, zásady přežití, základy první pomoci a ochrany proti zbraním hromadného ničení či budování úkrytu.

Kurz přežití seznamuje pracovníky sdělovacích prostředků a humanitárních organizací s nebezpečím, se kterým se mohou v nejrůznějších oblastech konfliktů setkat a zároveň je učí, jak se v těchto extrémních situacích zachránit.

Vzhledem k náročnosti kurzu prošli všichni uchazeči fyzickými a psychologickými testy, které probíhaly pod vedením specializovaných pracovníků Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu Ministerstva obrany a psychologů Vojenské akademie ve Vyškově.

Kurz speciální přípravy pro krizové situace je pořádán pravidelně od roku 1994 a absolvovalo ho přibližně 400 novinářů a humanitárních pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…