Jak se bude jmenovat? Přijďte na novou výstavu Národního muzea a pomozte vybrat jméno pro nově objeveného brouka!

31.05.2015 11:29

Po otevření nové expozice Archa Noemova zahajuje Národní muzeum v Nové budově další přírodovědnou výstavu. Ta nese neobvyklý název Jak se bude jmenovat? a atraktivní formou přibližuje témata, která se zabývají názvoslovím a systematikou v přírodních vědách.

Jak se bude jmenovat? Přijďte na novou výstavu Národního muzea a pomozte vybrat jméno pro nově objeveného brouka!
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Představuje tzv. typové exempláře, tedy ty, podle nichž byly popsány například jednotlivé druhy rostlin, živočichů a dalších organizmů. Návštěvníci si budou moci prohlédnout mimo jiné fosílii permského obojživelníka, nalezenou v 2. polovině 19. století nebo preparát vzácného divokého asijského osla kulana. Zhlédnout mohou i moderní digitální rekonstrukce ze života v prvohorních mořích na území dnešních středních Čech. Výstava nabídne také pohled do současného výzkumu jednotlivých přírodovědeckých oddělení Národního muzea a v neposlední řadě dá veřejnosti možnost pojmenovat nově objevený, vědecky dosud nepopsaný druh brouka.

V nové expozici Archa Noemova mohou návštěvníci obdivovat zástupce rozmanité živočišné říše. Jak ale přišli ke svým názvům? To odhaluje právě otevřená přírodovědná výstava Jak se bude jmenovat? Ta umožňuje návštěvníkům nahlédnout do světa klasifikace, systematiky a vědeckého názvosloví v současných přírodních vědách. Kromě toho objasňuje význam typových sbírkových předmětů, tedy jednotlivých exemplářů živočichů, rostlin či jiných organizmů, podle kterých byl vědecky popsán konkrétní druh. Tyto exempláře pro každé muzeum představují vědecky velmi cenný materiál a jsou zároveň významnou součástí kulturního dědictví každého státu. Výstava prezentuje jednotlivé nejvzácnější typové předměty ze sbírek Národního muzea či jejich 3D modely a rekonstrukce a způsoby jejich ukládání v depozitářích. Ukazuje, jak objevování nových druhů přispívá k poznání biodiverzity a k ochraně druhů i biotopů. Návštěvníkům se zároveň nabízí pohled do současného výzkumu jednotlivých přírodovědeckých oddělení Národního muzea. Svým rozsahem výstava pokrývá všechna přírodovědná odvětví, kterým se vědci Národního muzea věnují. Na své si přijdou příznivci zoologie, entomologie, botaniky, stejně tak i mykologie, paleontologie či antropologie.

Jedinečná příležitost vybrat jméno pro nově objeveného brouka
Netradičním exponátem ve výstavě je i nově objevený, dosud vědecky nepojmenovaný druh brouka rodu Eulichas. Zástupci rodu Eulichas se vyskytují v tropické jihovýchodní Asii, v oblasti sahající od Nepálu po Filipíny. Jejich larvy žijí v čistých tekoucích vodách, dospělci sedají na vegetaci v okolí toků. Na výstavě prezentovaný dosud nepopsaný druh byl chycen pracovníky entomologického oddělení Národního muzea v roce 2010 v jižním Laosu. „Návštěvníci Národního muzea mají jedinečnou možnost navrhnout v rámci ankety jméno pro tohoto brouka, a to prostřednictvím e-mailu nebo pošty. Vybrané jméno pak bude uveřejněno ve vědecké studii, kde bude tento druh popsán,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Autor vybraného jména také obdrží roční předplatné do vybraných pražských objektů Národního muzea.

Moderní digitální rekonstrukce ze života v prvohorních mořích
Divácky zajímavou součástí výstavy jsou čtyři krátké promítané filmy, které ukazují současný pohled na život v prvohorních mořích (konkrétně v kambriu, ordoviku, siluru a devonu) a opírají se přitom o nejmodernější paleontologické poznatky, které jsou výsledkem výzkumů českých a zahraničních odborníků. „Organizmy, které je možné zhlédnout v samotných filmech, byly zrekonstruovány mimo jiné na základě unikátních exponátů paleontologického oddělení Národního muzea. Samotná tvorba filmů je založena na dlouhodobé spolupráci a diskuzi mezi grafiky z firmy Red Crew Limited a paleontology z Národního muzea, České geologické služby a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy,“ dodává k filmům komisař výstavy Lukáš Laibl.

Možnost vyzkoušet si práci přírodovědce
Kromě teoretického zasvěcení do problematiky názvosloví a systematiky v přírodních vědách je pro návštěvníky připravena řada interaktivních prvků. Mohou si vyzkoušet práci vědce a pomocí klíče určovat konkrétní druhy organizmů, prostřednictvím smyslů – čichu, hmatu, sluchu a zraku rozpoznávat přírodu a třídit organizmy podle rozličných znaků. V prostorách výstavy je umístěn i tzv. kompaktor s několika volně vysunutelnými zásuvkami, ve kterých jsou k nahlédnutí uložené odlitky fosílií. Návštěvníci tak mohou zjistit, jakým způsobem je materiál uložen v muzejních depozitářích.

Výstava Jak se bude jmenovat? nezapomíná ani na nejmenší návštěvníky, kterým jednotlivé vědecké postupy zprostředkovává pomocí komiksu. Děti výstavou provází figurka ještěrky v roli vědce, připraveny jsou i pracovní listy. Na měsíc září je pro rodiny s dětmi připraven program z cyklu Aspoň na víkend, během kterého se vydají na přírodovědeckou výpravu. Dospělí návštěvníci se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek s autory výstavy, jejichž součástí budou také videoprojekce paleontologických rekonstrukcí.

Výstava je jedním z výstupů projektu NAKI: Typový a unikátní materiál ve sbírkách přírodovědeckých muzeí; metodika správy a zpřístupňování tohoto významného kulturního dědictví.

Více informací o výstavě i o anketě „Pojmenuj brouka“ naleznete na www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…