Jak zaměstnat a integrovat uprchlíky v Evropě, o tom diskutovali europoslanci výboru pro zaměstnanost

22.02.2016 11:52

Evropa čelí největšímu pohybu obyvatelstva od druhé světové války. Šance uprchlíků vybudovat si v EU nový život značně závisí na jejich rychlém začlenění na našich trzích práce. Mít práci usnadňuje integraci do společnosti. Poslanci výboru pro zaměstnanost diskutovali s mezinárodními odborníky ve čtvrtek 18. února o příležitostech a výzvách, které přináší aktuální vlna migrantů.

Jak zaměstnat a integrovat uprchlíky v Evropě, o tom diskutovali europoslanci výboru pro zaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Integrace a sociální začlenění uprchlíků jsou velmi „zpolitizovaná témata“. Odráží se to v azylové politice i problémech s diskriminací na na trhu práce a nejen tam, řekl italský sociálnědemokratický poslanec Brando Benifei, parlamentní zpravodaj pro toto téma. Politiky EU jsou roztříštěné a kompetence Unie v některých oblastech poměrně omezené. V praxi mají uprchlíci v jednotlivých členských státech velmi odlišné podmínky pro získání práce.

Jak zajistit práci i integraci

„Dnešní uprchlíci by se neměli stát zítřejšími dlouhodobě nezaměstnanými,“ udal tón slyšení Wolfgang Mueller z německého Spolkového úřadu práce.

Kdo má práci, snadněji se ve společnosti integruje. Neplatí to ale podle odborníků úplně přímočaře. Denis Haveaux, ředitel evropské kanceláře Červeného kříže, vyjmenoval další potřebná opatření a dodatečné služby: Sloučení rodin, přístup ke zdravotní péči, psychosociální podporu, rehabilitaci, právní poradenství a jazykové vzdělávání.

Integrace chce svůj čas, ale ne průtahy. Hala Akari ze syrského národního sdružení pro uprchlíky ve Švédsku kritizovala v tomto kontextu délku azylového řízení.  

Možnosti zaměstnávání azylantů posléze narážejí na problém s uznáváním kvalifikací. Britský poslanec za zelené Jean Lambert by uvítal společné normy a „systémový způsob hodnocení dovedností, které si lidé přinášejí“. Dle jeho názoru by to mělo zahrnovat i takzvané „soft skills“ - dovednosti a schopnosti získané zkušenostmi nebo nonformálním vzděláváním. 
 

V debatě, jestli je nutné stimulovat začlenění na trh práce dotacemi a granty, vyjádřila německá sociálnědemokratická poslankyně Jutta Steinrucková stanovisko, že „ se všemi, kdo hledají v Evropě práci, by se mělo zacházet stejně a to bez ohledu na to, jestli se jedná o příslušníky států EU nebo lidi z jiných částí světa.“

Evropská společnost a solidarita

Ryszard Cholewiński, specialista na migrační politiku z Mezinárodní organizace práce (ILO) apeloval na členské státy EU, že musí překonat nedostatek solidarity.

Francouzská lidovecká poslankyně Elisabeth Morin-Chartier poté připomněla, že Evropa se právě nyní musí opřít o své hodnoty zejména v boji proti všem formám xenofobie: „Evropa je přitažlivá právě kvůli hodnotám, které představuje.“

Výzvy pro Evropu

O opatřeních, která mají být přijata s cílem usnadnit integraci uprchlíků, ale nepanoval konsensus. Polský konzervativní poslanec Czeslaw Hoc zhodnotil některá vystoupení svých předřečníků jako zbožná přání a dodal, že „každá země má svou vlastní národní identitu. Integrace bez asimilace je utopie.“

Slyšení moderovala za výbor pro zaměstnanost a sociální věci jeho místopředsedkyně Marita Ulvskog, švédská sociálnědemokratická poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…