Jaká bude další cesta českého squashe?

13.06.2014 9:51

Závěr squashové sezóny 2013/2014 klepe na dveře a s ním se přiblížil i čas termínu svolání valné hromady České asociace squashe (ČASQ), která se dle současných stanov má konat v dvouletém cyklu. Poslední valná hromada proběhla 3. 6. 2012 v Brně, další by měla být svolaná letos v červnu. Vzhledem k tomu, že termín pro pořádání valné hromady již uplynul před několika dny, podívejme se, jaký je momentální stav ohledně jejího konání.

Jaká bude další cesta českého squashe?
Foto: red
Popisek: Squash, lustrační foto

Jednání výkonného výboru ČASQ

Zatím poslední jednání výkonného výboru ČASQ, které proběhlo na konci dubna 2014 v Praze, se věnovalo i novele Občanského zákoníku. Tato část jednání upozornila na skutečnost, že k 1. 1. 2014 došlo k automatickému převedení občanských sdružení (a tedy i ČASQ) na zapsané spolky. Zákon stanoví lhůta tří let (do 1. 1. 2017) k tomu, aby bývalá občanská sdružení aktualizovala své údaje u rejstříkových soudů a vlastní stanovy předpisům odpovídajícím novele. S ohledem na blížící se termín valné hromady se výkonný výbor v zápise rozhodl pro oslovení advokátní kanceláře, která pomůže s realizací výše popsané transformace.

Dne 2. června rozeslalo vedení ČASQ klubům email s průvodním dopisem, ve kterém vysvětluje situaci se změnou občanského zákoníku a svým názorem (doplněný o vyjádření advokátní kanceláře), že za současného stavu není možno svolat valnou hromadu, neboť hrozí neplatnost uznání výsledků z ní vzešlých z důvodu neaktuálnosti stanov. Vedení ČASQ navrhlo přesunout valnou hromadu na letošní podzim a do té doby se zorientovat (za pomoci advokátů) v legislativních změnách a stanovy přepracovat.

Reakce squashových klubů

Z reakcí klubů, v zastoupení předsedů jako např. Jana Rolla nebo Tomáše Cvikla, ale vyplývá, že odložení valné hromady až na podzim není jednomyslně považováno za nejlepší řešení. Tyto kluby navrhují svolat valnou hromadu již na první polovinu srpna letošního roku a neodkládat zasedání až na podzimní termín. V srpnu již budou ukončeny přípravy na novou squashovou sezónu, která startuje v září, a v druhé polovině prázdnin tak bude dostatek prostoru zasednout ke společnému stolu a pokusit se řešit všechny stávající otázky týkající se českého squashe a ČASQ.

Squash ČR v mezinárodním měřítku

Český squash v současnosti zažívá rozkvět na mezinárodním poli, dospělí hráči i junioři dosahují výborných výsledků v zahraničí (juniorský British Open, Mistrovství Evropy jednotlivců i družstev), Pavel Sládeček byl jmenován viceprezidentem Evropské federace squashe, Tomáš Fořter dosáhl svými výkony na jmenování rozhodčím World Squash Federation  (nejvyšší možná kvalifikace), do České republiky se daří přidělit pořadatelství významných turnajů… O to více je smutné, že domácí squashová scéna již nějakou dobu není schopná nalézt společnou řeč a více spolupracovat. Tuto skutečnost asi musí vnímat každý, kdo se v prostředí tuzemského squashe alespoň trochu pohybuje.

Kudy dál?

Novela Občanského zákoníku je platná téměř půl roku a již pár měsíců předtím, než nabyla účinnosti, bylo jasné, že bude schválena. Jiné sportovní svazy své valné hromadu již svolaly a absolvovaly (např. fotbalová asociace o uplynulém víkendu) bez větších problémů. Otázkou také zůstává, zda na podzim, tedy v termínu, kdy navrhuje uskutečnit valnou hromadu vedení ČASQ, bude situace v orientaci v nových legislativních změnách lepší a zda vůbec má smysl její svolání odkládat. Hrací sezóna 2014/2015 bude uprostřed běhu a přijaté změny mohou daleko více ovlivnit chod rozehraných soutěží, než když by se podařilo svolat valnou hromadu již o prázdninách, tedy před startem nové sezóny.

Výkonný výbor ČASQ se bude návrhem klubů, které požadují svolání valné hromady během prázdnin, zabývat co nejdříve, ještě v první polovině letošního června. Na výsledky dalšího vývoje si tedy ještě pár dnů musíme počkat. Doufejme ale, že veškeré interní spory se nakonec podaří urovnat a vývoj českého squashe se posune pozitivním směrem, který si tento sport za svou tvrdou práci v posledních letech zaslouží.

SquashPage.net

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…