Jako panstvo! Jedinečné zážitky pro výherce programu NPÚ pro věrné návštěvníky

29.01.2015 10:19

Noční procházka po hradbách, uvítací salvy z děl, projížďka kočárem, přespání na zámku a další jedinečné zážitky jsou připraveny pro vítěze pátého ročníku programu Národního památkového ústavu nazvaného Klíč k památkám, který odměňuje pravidelné návštěvníky památek.

Jako panstvo! Jedinečné zážitky pro výherce programu NPÚ pro věrné návštěvníky
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Z celkem 4800 odevzdaných a vyplněných návštěvnických pasů bylo minulý týden vylosováno 10 výherců, ovšem sbírat razítka a soutěžit o další ceny mohou držitelé pasů i nadále.

Pro vítězku první ceny, paní Hanu Valterovou z jihočeských Trhových Svinů, je připraven královský křivoklátský víkend na hradě i v podhradí, který zahrnuje kromě soukromé prohlídky hradu i oběd, odpolední program pro děti s občerstvením, podvečerní projížďku kočárem do křivoklátských lesů, večeři, noční procházku po hradbách s překvapením, ubytování se snídaní a v neděli výlet do Hamousova statku ve Zbečně s pečením chleba v selské peci. Výherkyně kromě toho získá celoroční rodinnou vstupenku na památky ve správě Národního památkového ústavu.

Výherkyně druhé ceny, paní Simona Dvořáková, okusí středověký Svojanov, včetně ubytování na hradě, ale také uvítacích salv a večeře v hradní restauraci. Třetí cenu, chvalský zámek s pohádkou, tedy soukromou prohlídku zámku s večeří, si s celou rodinou může užít Tomáš Varmuža. Čtvrtou cenu vyhrála Radka Szedlárová, která stráví den a noc s hrabětem Haugwitzem v Náměšti nad Oslavou. Výherkyně páté ceny, Daniela Jurečková se vypraví za šlechtickým životem na zámek Nelahozeves, kde si v zámecké restauraci může dát dezert s kávou nebo čajem a ochutnat vína z Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice nad Labem. Pátou cenou, kterou získal Radim Klvaňa, je procházka podvečerním Karlštejnem od sklepa až po půdu se zástupcem kastelána.

Všichni výherci získají ke svým zážitkům ještě výpravné publikace vydané Národním památkovým ústavem a rodinné vstupenky na libovolné památky ve správě NPÚ. Rodinnou vstupenku a knihu Průvodce po památkách ve správě Národního památkového ústavu získají rovněž další čtyři vylosovaní – Jolana Beránková, Petr Fišer, Irena Maturová a Alena Vosilková.

Zážitky, které pro výherce losování Národní památkový ústav připravuje, jsou jedinečné a setkávají se s mimořádně příznivým ohlasem. „Musím říct, že takový hezký a ucelený zážitek se člověku dostane málokdy, a jsem velmi ráda, že na výherní akci mohly být i obě dvě mé dcery,“ zhodnotila svou výhru paní Mirka Daňková z Brna, vylosovaná z celkem 7200 odevzdaných návštěvnických pasů v loňském roce. I s dcerami byla 5. července ráno uvítána na zámku v Mníšku pod Brdy. Posnídaly na nádvoří a s průvodkyněmi v kostýmech z doby první republiky si prohlédly zámek. Mezitím byl před zámek přistaven historický automobil značky Tatra, který výherkyně vezl krásnou cestou z Mníšku pod Brdy na zámek Konopiště. Nejkrásnějšími prostorami zámku provedl nadporučík Heinrich Jenikovský, zaměstnanec vojenské kanceláře Františka Ferdinanda d´Este. Závěr odpoledne strávily výherkyně v zámecké Růžové zahradě s nově otevřeným korkovým pavilonem.

V roce 2014 se do programu NPÚ Klíč k památkám zapojilo 130 hradů, zámků, klášterů a dalších památek státních, městských i soukromých. Účastníci věrnostního programu získávají za pět vstupů na zapojené památky jeden vstup zdarma. Vstupy jsou zaznamenávány pomocí razítek do návštěvnického pasu, který návštěvníci získají na pokladnách památek. Plně orazítkované pasy pak mohou odevzdat v pokladně kteréhokoli zapojeného hradu či zámku nebo je odeslat na adresu Národního památkového ústavu. Zařadí se tak do slosování o jedinečné zážitky, které pro výherce připraví kasteláni hradů a zámků. Program zahájený v roce 2014 pokračuje i nadále; pas je platný 12 měsíců od vydání, nejdéle do konce roku 2015.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice rovněž spravuje více než sto nemovitých památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je šest zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. Národní památkový ústav v rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky.

NPÚ však nespravuje pouze hrady a zámky, v jeho péči jsou i významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) a technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě), které vtiskly městům a krajině nezaměnitelný ráz. Další informace jsou na www.npu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…