Jan Kraček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze získal ocenění v soutěži Česká hlava

22.11.2016 18:36

Na dnešním vyhlášení výsledků prestižní vědecké soutěže Česká hlava byla udělena Cena Skupiny ČEZ, cena Doctorandus za technické vědy, Ing. Janu Kračkovi, Ph.D., z katedry elektromagnetického pole Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ten odbornou porotu zaujal svojí dizertační prací věnující se technologii bezdrátového napájení.

Jan Kraček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze získal ocenění v soutěži Česká hlava
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Hlavním přínosem dizertační práce Dr. Kračka a inovativním pojetím technologie bezdrátového napájení je spojení přístupu teorie elektrických obvodů, který umožňuje definovat obecné, optimalizovatelné a měřitelné charakteristiky přenosových řetězců pro bezdrátové napájení, spolu s přístupem teorie elektromagnetického pole, který váže charakteristiky s geometrickými a materiálovými vlastnostmi elektromagnetických struktur pro bezdrátové napájení.

Dr. Kraček o své dizertační práci říká: „Charakteristiky přenosových řetězců jsou v tomto pojetí definovány zejména s ohledem na optimalizaci výkonové účinnosti přenosu, tj. na úsporu energie. Vazba na reálné vlastnosti elektromagnetických struktur pak umožňuje jejich predikovatelnost pro ekonomickou konstrukci a výrobu.“

Myšlenka bezdrátového napájení je známa od konce 19. století, kdy se jí převážně na experimentální bázi věnoval Nikola Tesla. V následujícím století však byla tato idea velice málo rozvíjena. Novou vlnu zájmu zaznamenala na začátku 21. století, a to zejména díky narůstajícímu počtu autonomních mobilních elektrických zařízení vybavených bateriemi, které se musí pravidelně nabíjet, nebo vyměňovat.

Nabíjení a výměna baterií mohou být nepohodlnými nebo neekonomickými z důvodu rozdílných druhů nabíječek pro různá zařízení, komplikovaného přístupu a masivnosti. Technologie bezdrátového napájení umožňuje nabíjet přístroje bez vodičového připojení.

V tomto případě může být pak zavedena jednotná platforma pro nabíjení rozličných různých zařízení jako standardní vybavení budov. Aparáty s nízkou spotřebou výkonu pak mohou být zbaveny baterií úplně a napájeny jen bezdrátově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…